lauantai 4. lokakuuta 2014

Inokirvinen

2.10.
Olipa typerä otsikko!? Asiaan:
Alanko oli 1.10. löytänyt Yyterin Surffirannan lepikosta taigauunilinnun joka oli tapojensa vastaisesti ollut koko päivän samoilla mestoilla. Yritin sitä illalla kuvata mutta valoa ei ollut tarpeeksi.
Ja koska en inosta ole siedettäviä kuvia saanut koetin tänä aamuna uudelleen.
Valoa ei ollut tarpeeksi nytkään mutta itse lintu oli jo toista päivää samalla paikalla ja hetken hyvällä hollilla.

Taigauunilintu (Phylloscopus inornatus) 2.10.2014 Pori Yyteri Surffiranta. 

Laji pesii Uralin itäpuolella ja on syysmuuton aikana tavallisin Siperialaisista harhailijoista.
Tänä vuonna PLY:n alueelta parisenkymmentä havaintoa, v.2013 lajilla oli varsinainen invaasio. 

Yksin Säpistä noukittiin 21.9.2013 14 yksilöä!
Kuvan ino oli kolmas havaintoni tälle syksylle mutta kutsuääntä "tsiy-i" en ole vielä tälle vuodelle kuitannut. Miksiköhän nuo ei nyt ääntele? Eikä niitä täten pysty havaitsemaankaan ilman suhistelua tai kutsuäänen soittelua.
Taigauunilintu kuuluu lajeihin joiden havaintomäärät Suomessa ovat parinkymmenen vuoden aikana lisääntyneet hurjasti. Kauan harrastaneet muistelevat aikoja jolloin inoja havaittiin yhtä vähän kuin hippiäisuunilintuja! Jotakin kertoo se että tuo Pro saattaa puuttua bongareilta joilla on yli 350 lajia koossa. Vuodarivuonna 2012 en nähnyt yhtään ja viime vuonnakin vain yhden joka tosin lauloi komiasti.


Jos on hippiäinen vikkelä liikkeissään niin tämä on vielä vikkelämpi.
Vaativa kuvauskohde joka ei montaa kertaa anna harjoitella.
Pyrstötinttejäkin on taas liikkeellä. Porivuodari tuli vasta 15.9. !?

4.10.
Pori on isokirvishavisten kehto josta löytyy kolme valtakunnallisesti lyömätöntä isokirvisniittyä: Fleiviiki, Leveäkari ja Lietteiden niityt. Myös Luvialla Säpissä on tehty runsaasti havaintoja etenkin takavuosina mutta Säpin niityt lienevät muuttuneen eikä sieltä haviksia 2000-luvulta ole kuin muutama.
Lajia käydään Porin niityiltä pinnalistoille kaukaakin onnistuneesti bongaamassa sillä jokin näissä biotoopeissa houkuttaa muuttavat kirviset vuosittain pysähtymään useiksi päiviksi.
Tänään oli Porissa aika huima kirviöpäivä yhteensä viidellä yksilöllä. Leveäkarilla oli lehmien joukossa kolmen parvi ja Fleiviikistä löytyi kaksi.

Tässä Suomen varmin isokirvispaikka eli Fleiviikin niityt. Makupala lammaslaidun on kaukana aivan kuvan vasemmassa reunassa, tänä vuonna löytöjä myös kuvan oikeasta reunasta. Paikoitellen varsin vaikeakulkuinen alue vaikka ei siltä heti näytäkään. Lammaslaitumelle pääsee ajamalla Södermanintie loppuun ja jatkamalla ruohottunutta tietä kunnes tulee ladolle jonka vieressä p-paikka. 
Sitten yli aidan ja suuntaan NW pitkin metsän reunaa niin pitkälle että löytyy aidattu niitty jossa lampaita.
Leveäkarilla on selkeesti helpompi isokirvisbongarin käyskennellä. Lehmätkin säyseitä. Riskitekijöinä sähköaidat sekä massiiviset liukumiinat. Niityille löytää ajamalla Rantahaantien lopussa olevalle p-paikalle ja jatkamalla kävellen rantaan vievää tieuraa.
Isokirvinen (Anthus richardi) 4.10.2014 Pori Leveäkari.
Tää on laji josta ei sitten millään saa järkevää kuvaa. Sanoo vaan "shrrriip" ja taas meni.
Löytyy Porista syyskuun toisella viikolla, joskus jo elokuussakin. Myöhäisimmät havainnot tehty marraskuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti