lauantai 6. joulukuuta 2014

Porin talvirally 2014

6.12.
Rallissa menestyminen vaatii pohjustamista.
Itse en ehtinyt pohjustustoimiin laisinkaan, muu joukkue Pasi Alanko, Sami Koskinen ja Ari Pitkälä ehtivät sentään hiukan kaartelemaan. 
Kaikki vesialueet olivat auki joten vesialueiden pohjustamisesta ei hirmuista hyötyä ollut eikä muilta joukkueilta piilossa olleita lajeja kohdelistalle saatu kuin yksi.

Liikkeelle lähdimme sateisessa plussakelissä klo 6.00 säkkipimeyden vallitessa toiveena saada parit pöllöt lampun valokeilaan mutta yhtä turhaa hommaa tuo oli kuin viime vuonnakin.
Toukarilla käytiin pimeässä tsekkaamassa pari pönttöä nukkuvan varpuspöllön toivossa tuloksena märät kuteet ja pari kiloa takiaisia.
Keli oli muutenkin syvältä, lähes koko ralliajan satoi, taivas ummessa ja valoisa aika siitäkin syystä todella lyhyt.

Aloituslajiksi valikoitui turkinkyyhkyparvi jonka yöpuu oli tiedossa. Oulangan Atomit olivat paikalla ja kertoivat että yksi ralliporukka oli juuri käynyt puiden alla kintaitaan läpsyttelemässä. Vaan huonosti olivat (Seitinohuet?) hommansa hoitaneet sillä puusta löytyi vielä yksi kyyhky tönöttämässä.
Seuraava merkittävämpi kohde oli Etelärannan torni josta kuittaantui mukavasti 8 lajia mm. timali, tukka- ja lapasotka sekä leegio merikotkia. 
Nyt alkoi aurinko nousta joten vipinää töppösiin. 
Yhdelläkään stopilla ei kerkee nokkaa niistelemään ja kävelymatkat on minimoitava jo senkin takia että Alanko painelee kuin hirvi eikä perässä meinaa pysyä.
Tosiralli alkoi Paarnoorista josta ruokinnalta järripeippo sekä Kaarluodosta mm. pyy ja pyrstötintti.
Suunta Makholmaan Jan Eeralan ruokinnalle, plakkariin nakkelin ääni ja puukiipijöitä useempi.

Pähkinänakkeli (Sitta europaea) 1.11.2014 Pori Makholma.
Lintu poikennut aktiivisesti Eeralan ja naapurinsa ruokinnoilla 22.10. alkaen.

Seuraavaksi Koivulan mustavariksen kautta Lotskeriin josta isolepinkäinen ja piekana natsasi välittömästi. Aikaa paikalla paloi sillä kaukana pellolla nähtiin carduelis-parvi jota jouduttiin pikaisella peltomarssilla lähestymään. Kannatti, sillä tikli sekä Porissa kortilla ollut hemppoparvi saatiin ruksittua.
Suunnaksi Lietteet, vauhdista napattiin hiiripöllö sekä Kyläsaaresta punakylkirastas. Lietteiltä kuitattiin kolme kovaa: isosirri, alli sekä silkkiuikku.
Hakkuulta ei teertä löydetty ja muutenkin rupesi tökkimään. Vasta Reposaaren kallioilla hämärän jo laskeutuessa saatiin pinnat taas ropisemaan kuikkalinnusta ja melaniitoista. Jaa juu, Reposaaressa oli sentäs tilhiä jotka monilta jäivät uupumaan.
Ennen Reposaarta iski kisan kovin vastoinkäyminen sillä joukkueen ainut pohjustettu ässälaji Arskan löytö sepelkyyhky saatiin haravalla Uniluodon puista liikkeelle. Lintu lähti lentoon ja suoraan Team "Askeleen Edellä" auton eteen ja viime vuoden voittajille säälipinnax. 
Jätkät olivat kyyhöttäneet piilossa autossa, ajoivat sitten ohi ja huutelivat että kiitti poijaat pinnasta. Kyllä oli niin masentavaa että meinas hanskat pudota siihen paikkaan.

Reposaaren jälkeen suunnaksi otettiin Ahlainen josta ei varmaltakaan paikalta närhen perhanaa saatu vieläkään. Vaikka Kosu ja Arska olivat monessa paikassa leikkineet Aku Ankkaa ja ruikkineet räkää suut kuiviksi ei auttanu. Närhi oli tänään ylittämätön kynnys.
Lampinkoskella sentään koskikara armahti kun pimeyden laskeutuessa jokin lensi ylitse ja sirahteli kuin kara. Pikku työvoitto saatiin paluumatkalla Toukarilta kun Kosun about kolmassadas varpuspöllövihellys tänään tuotti armeliaan vastauksen.
Sitten Pinomäen kautta kotiin ja safkan sekä suihkun kautta aina hauskaan ja jännään purkutilaisuuteen Arkkiin.

Lienee ainut kuva purkutilaisuudesta. Kiitokset Petri Hakosalolle.
Tunnistettavissa oma pörrö sekä oikealla Mannisen Juha harrastajahörhöjen HeviTeamista.
Purussa käytettävä tulosten syöttötaulukko on muuten mainiosti ja selkeästi toteutettu. Komia suorastaan.

Purussa oli taas kivaa ja hieno tunnelma. 
Listalle täytetään ensin joukkueiden 25 peruslajia (jos löytyy) jonka jälkeen joukkue kerrallaan huutaa lajin kunnes jäljellä on enää voittajajoukkue.
Mikäli jollain joukkueella on Ässä eli laji jota muilta ei löydy taputetaan yhtä raivokkaasti kuin silloin kun joukkueen peli on pelattu eli lajit loppuneet.
Vaikka rallin vetäjä Matti Sillanpää on aina tunnin myöhässä on vetäjä niin hauska että häntä kannattaa varrota. Tilaisuuden täydensi sihteeri Alangon kirjurityöskentely joka on yhtä täsmällisen tarkkaa kuin sveitsiläisen kellon.
Isot kiitokset vetäjille, joukkuetovereille sekä kaikille kanssakilpailijoille tiuuuukasta kisailusta!

Itse kisa olikin jännä sillä joukkueemme Kaatuneet Pulut sinnitteli loppumetreille kärkikahinoissa kunnes Vadelmasuklaapoikakalenterin mitälienähneet poikaset löivät tylyt kortit pöytään ja nykäisivät neljän ässän kaulan. Pakko onnitella kun ei muutakaan voi!

Kisa sisälsi paljon hyvää: mm. sen että ehtoopuolen dudeista koostettu Seitinohuet eivät raivokkaasta pohjustuksesta huolimatta päässeet kuin tasoihin pulujen kanssa. 
Holmeskin oli kahden viikon? pohjustuksella löytänyt 85 lajia ja luuli voittavansa mutta kisassa paineet kasvoivat lopulta liian suuriksi.
Toinen riemunaihe oli viime vuoden ykkösporukan täydellinen romahdus. Epätoivon vimmalla pohjustanut Askeleen Edellä -porukka otti aimo peruutuksen. Löysivät tosin pohjustaessaan isosirrin josta pokkaukset mutta ensi vuonna muistakaa: ootte meille yhden sepelkyyhkyn velkaa! :)
Niin ja makeeta oli sekin ettei Puusilmä-Petteri ja Opetuslapset nähneet yhtään järripeippoa. LOL!!!!

Leikkimielisen kisan tulokset sekä ässät, ens vuonna taas!
1. Vadelmasuklaapoikakalenteri 63 pulmunen, kuikka, leveäpyrstökihu, haahka, pikkutikka, tuulihaukka, jänkäkurppa
2. Seitinohuet            59 peukaloinen
2. Kaatuneet Pulut     59
4. Askeleen edellä     57 uivelo, pähkinähakki
5. PK                        50
6. HeviTeam             49 pikkujoutsen, merihanhi, mustapääkerttu
7. Oulangan Atomi     42
7. Perheyritys            42
9. Mettäkanat            38
10. Hakosetki            37
11. Turistit                 35

Joukkueiden jäsenet:
Vadelmasuklaapoikakalenteri (Teppo Lehtola, Petteri Mäkelä, Thomas Swahn)
Seitinohuet (Juha Niemi, Matti Riihimäki, Juha Sjöholm)
Kaatuneet pulut (Pasi Alanko, Sami Koskinen, Esa Mäkelä, Ari Pitkälä)
Askeleen edellä (Juha Heino, Sami Luoma, Harri Lautaoja)
PK (Jan Lundgren, Jukka Nuotio, Kimmo Nuotio, Matti Sillanpää)
HeviTeam (Pentti Grönlund, Timo Lehtonen, Tommi Lievonen, Arno Lipsanen, Juha Manninen)
Oulangan Atomi (Anne Savola, Ari Savola)
Perheyritys (Heikki Mäkelä, Sinikka Mäkelä)
Mettäkanat (Arto Furuholm, Mikko Ketonen, Tuomas Ketonen)
Hakosetki (Minna Ikonen, Mika Ikonen, Petri Hakosalo, Jaana Mälkki)
Turistit (Jari Mattila, Kalle Mattila, Pekka Mattila, Silvaliisa Virri)

Vuodesta 1984 asti on kisailtu. Vuoden 2014 ralli oli 31. ja kolme uutta rallilajia havaittiin: 

Leveäpyrstökihu, isosirri ja jänkäkurppa. Yhteislajimääräksi nousi kunnioitettavat 86.
Lisätietoa, säännöt ja historiaa löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti