tiistai 12. helmikuuta 2013

Sponde tupsahti

11.2.
"Aamu" alkoi leppoisasti Kaarluodon ruovikkoparven hakemisella. Eilisen lumimyräkän jäljiltä näkyivät jo yhdet jalanjäljet jotka kääntyivät ruovikkolavan suuntaan. Eipä tainnut paikallisia olla liikkeellä, sillä timalit eivät noiden pitkosten varrella tänä talvena ole viihtyneet. Eikä niitä tuntunut löytyvän vakiomestoiltakaan.
Lisäapuja tuli Sastamalasta kun ruovikkolavan suunnalta saapui Heikki Saarnio joka oli hakenut parvea jo pitempään onnistumatta.
Jotain oli nyt sattunut sillä yhdessäkin löysimme vain muutamia yksilöitä. Parvi oli hajallaan ja yksittäiset linnut olivat visusti piilossa ja lähes äänettömiä. Havainnot olivat luokkaa muutama pingi ja heiluva korsi. Oli tainnut varpushaukka tms. ahdistella parvea oikein pahemman kerran.

Kaarluodosta poikkesin Kalarantaan tavoitteena saada pyystä pari talvikuvaa. Yritykseksi jäi sekin. Lintu kyllä löytyi mutta ei toivoakaan kuvausetäisyyksistä. Luntakin alkoi satamaan ja autossa pitäisi pysytellä ettei okulaari taas kastuisi.
Siispä Santakankaan kaatikselle. Siellähän nappasi melkeist heti. Muutama lokki istuskeli jätekasan reunalla olevan sorakasan päällä. Kiikarilla totesin että ompas yhdellä kovin isolokin näköinen nokka ja kerkesin saamaan muutaman kuvankin ennen kuin lintu häippäsi näkyvistä.

Isolokki 2kv 11.2.2013 Santakangas Pori. Rinnan kuvioinnista veikkaisin 1.talven linnuksi. Mäkelän Petterin mukaan naaras koska koko harmaalokin luokkaa.
Valkoiset käsisiivet pistävät kokemattomankin silmään

Rankkasin haviksen spondelajiksi nro. 246 vaikka ennen 30 vuoden harrastustaukoa joskus 80-luvulla Enäjärvellä nähtiin velipoika Pasin kanssa valkoinen iso lokki.
Santakankaalla oli havishetkellä vain parisataa lokkia. Etsiskelin parempaa kuvaushollia mutta en enää löytänyt lintua kuin ilmasta ja entistäkin kauempana.

Paluumatkalla poikkesin Vuolteentiellä carduelis-parvea tiiraamassa. Linnut oleskelivat koivikossa pitäen infernaalista meteliä.


Parvi poikkesi pellolla atrialla. Siitä vaan laskemaan, 
kaikki eivät tosin kuvaan mahtuneet.

Enemmistönä tiklit, runsaasti hemppoja, urpiaisia, viherpeippoja ja ainakin yksi vuorihemppo. Taas satoi lunta enkä jaksanut parveen syvällisemmin perehtyä.


Eläköön se pieni ero. Ylempänä dokuna tavis ja 
alempana vuorihemppo. Viiruton kaula ja keltanen nokka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti