tiistai 23. heinäkuuta 2013

Upupaa ja Porinvuodareita

22.7.
Herätys klo 5.30. Aamuvellit sun muut huiviin, nokka Luvialle josta Rantanen kyytiin ja suunnaksi Pöytyä.
Kumilasta Melliläntieltä oli eilen illansuussa löytynyt omakotitilan pihalta harjalintu jonka aattelin napata vuodariksi ja kuvatakin jos sendari suo.
Reitti joka oli kovin kurvikas meni jostain Pyhäjärven itäpuolelta jossa kuvan mukainen KOMIA tumma mehiläishaukka otti rundin tien yläpuolella.
Ensi olo oli että hiha mutta pyrstön ja siipien kuviot ovat selkeitä mikäli petolintuja lonkalta tuntisi.
Originaalia suurennellessa näkyi vielä käen pääkin....

Itse upupapaikalla oltiin ennen kello yhdeksää eikä lintua tieltä kuikuilemalla näkynyt.
Mulla on asutusaluebongauksissa tapana käydä klinkuttamassa ovikelloa ja kysyä sopiiko lähistöllä katsella harvinaista lintua joka on näillä seuduilla nähty.
Nyt vähän arasteltiin koska ei haluttu isäntäväkeä herätellä jos vaikka ovat nukkumassa.
Mutta mitä vielä. Isäntä tuli heiluttelemaan meille jotta tulkaa kattomaan lintua joka pihassa tallustaa. Sinne, kiitos!


Upupa
Harjalintua ei heti näkynyt mutta kohtapa tuo sympaattinen lintu löytyi pihapiirin reunamilta josta siirtyi saman tien ruokailupuuhiin keskemmälle pihaa.

Harjalintu (Upupa epops) 22.7.2013 Pöytyä Mellilä. Tämän säihkylintulajin lähin pesimäalue löytyy Virosta

Talon isäntä ja emäntä olivat erityisen suopeita lintuharrastajia kohtaan. Olimme tervetulleita heidän pihalleen, kiitoksia!
Talonväki kertoi hämmästyksen olleen eilen suuri kun oudon näköinen lintu löytyi. Mietiskelivät mistä saisivat lintuharrastajia kiinni ja mihin voisivat heti ilmoittaa löydöstä ennen kuin lintu päättää lähteä pois.
"Pitihän se nimittäin jonkun nähdä. Ei kukaan muuten uskoisi että meillä on harjalintu ollut pihassa".
Tieto meni paikalliselle bongariliittolaiselle Erkki Kalliolle ja viesti lähti liikkeelle.

Viljo Vuorinen ja Ritva Harjunen olivat ihmeissään miksi harjalintu juuri heidän pihalleen tuli.
Juuri oikeaan paikkaan tuli sanoisin minä.
Alla vielä muutama otos. Kuvat saa klikkaamalla isommiksi.


Ruostesorsa
Takaisin Poriin. Nakkasin Ismon Luvialle ja jatkoin Yyterin lietteille koska vielä oli virtaa roiman Eurassa napatun tankkauksen jälkeen. Parkkiksella oli Matti Mäkelän pirssi joten soitto pelipaikalle että kannaattakos lähteä kahlaamaan? "Joo, olen just laittamassa ruostesorsasta viestiä" sanos Matti. Joten lietteille ja kiireen vilkkaa.
Ristisorsa (Tadorna Ferruginea) 22.7.2013 Pori Yyteri lietteet. Lähimmät pesimäalueet Kaakkois-Euroopassa. Bongariverkossa on mutistu jostain karkulaisistakin. Laji on kummiskin parasta A-ryhmää! Porin vuodarini nro 225 ja PLY:n 237.
Matti Mäkelä kuittasi tosisponden ruostesorsasta jo toistamiseen! Onnittelut! 

Kiva kun välillä tapahtuu! Eipä ole bongariliiton Pinnaria(listausohjelma) tarvinnut vähään aikaan availla. Ja lisää kiirusta oli luvassa!

Pikkutiira
Pasi Alanko oli ilmoittunut juuri Lietteiltä poistuessamme Technipin altailta pikkutiiran. Tuohan piti kuitata! Ja ekobongareillekin tuli taas vipinää! Izmo oli vetänyt tuimassa vastatuulessa Luvialta lietteille ja nyt näkyi sotkevan kohti Technippiä kun ajelin autolla ohi. Eikä kuulemma tullut hikikään kun tuuli vastaan niin kovaa ja koleesti!!??
No, Matin kanssa ehdittiin kuitata tiira pikakuvan kera just ennen kuin se lähti Eteläselälle kalastelemaan. Toivottavasti tuli takaisinkin...
Pikkutiira (Sternula albifrons) poikkasi Technipillä 22.7. Empä oo Porissa tänä vuonna nähny, joten Porinvuodari nro 226 ja PLY:n 238. Laji pesii omien havaintojeni mukaan länsirannikkoa ylöspäin mentäessä Kalajoki-Raahe-Siikajoki akselilla.

Kirjosiipikäpylintu
No jopas. Ei loppunut ohjelma vieläkään. Mäkelän Petteri oli soitellut Pelle Hermannin puistosta Kirjurinluodolta että siel on kuus kirjoloxiaa. Matin kanssa paineltiin sinne vielä lopuksi ja nyt natsasi tämäkin.
Puiston vieressä näin että joku pikkulintu vilahti puussa. Käytiin katsomassa ja sieltähän lähti säkättäen kaksi naaraspukuista kirjosiipeä minigolffin suuntaan kuitenkin niin pitkälle ettei löydetty. Porinvuodari 227 tuli täytehen.
Matti totesi lähtiessään että tämähän oli hyvä päivä ja että nyt kävi hyvä tuurikin.
Sanoin etten luodolta ennen kirjoloxiakuvaa lähde. Vaan ei tänään ihan kaikki onnistunut ja kun ei lintuja lähialueiltakaan löytynyt niin periksi annoin minäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti