perjantai 25. huhtikuuta 2014

Pari rarisorsaa


25.4.
Nyt on niin paljon tarjolla että ihan pakko lähteä liikkeelle.
Espoossa oli 14.4. alkaen pääasiassa Vermon raviradalla pyöriskellyt punakaulahanhi, Paraisilla 11.4. lähtien yksityisellä rantalaiturilla uiskennellut mandariinisorsa, 23.4. Porvoosta löytynyt ruskosotka sekä Kemiönsaarella 24.4. tehty hieno havis arotasku.
Ja kun tähän aikaan tekee pitkän lenkin ei etukäteen arvaa missä ehtoosti majailee.

Mukana matkassa Matti Mäkelä, Jukka Tervamäki sekä Jari Laiho.
Paikalla eka kohteessa Paraisilla oltiin jo ennen aamuseiskaa, tuskin autosta ehdittiin nousta kun eka vuodari harmaapäätikka tunkesi näkyville.
Ei huano, täällä näitä tuntuu vilistävän eri malliin kuin Porissa.
Itse pääkohdetta mökin rannassa ja laiturin läheisyydessä ei heti näkynyt. Pienen steppailun jälkeen auringonnousun värjäämä mandariinisorsan purje lipui jostain hienosti näkyviin muiden sorsien seasta.

Profiili ei muille lajeille sovi. Linnulla oli selkälamppu jäänyt päälle.
Mandariinisorsa (Aix galericulata) 25.4.2014 Parainen Bollböle Suninsalmi.
Lintu ui kivasti venevalkamaan, valo tosin kortilla. Nähtiin paikalla vielä 10.6.

Seuraava kohde Kemiönsaari ja Björkbodan peltoaukealla oleva staijikukkula.
Paikka ok mutta arotaskua ei. Yksi tasku käväisi langalla ja häippäsi, muuten havikset jäivät isohkoon kapulaparveen.

Kovasti koitettiin, ulkoiluksi meni.

Sitten Porvooseen. 
Kaupunginselkä-nimisen lahden itäpuolella sijaitsevalla Ekuddenin kalliolla tönötettiin pikkuporukan kera klo 12.30. Lahti on ruskosotkien tyyssija, v.2012 sain lajista eliksen lahden länsipuolella sijaitsevasta Sikosaaren tornista. Porvoon Ruskis on lahden pohjoispäässä joten mestoja alueella piisaa.
Tällä kertaa natsasi sillä lintu nähtiin kelvollisesti ja aika nopeastikin mutta tietenkin tuskallisen kaukaa väreilyn keskeltä.

Ruskosotka (Aythya nyroca) 25.4.2014 Porvoo Ekudden.
Sotka oli mestoilla 23.-25.4. Laji on suurharvinaisuus, havaintona Suomen 20.
Komia kuvapinna josta tuntomerkit selkeästi nähtävissä?

Ilmeestä päätellen Matin kuukausipinnalista senkun komistuu.
Tervamäki puolestaan kuittasi eeliksen GGomiasta linnusta.

Seuraava targetti punakaulahanhi heittäytyi hankalaksi. Lintu oli viimeksi nähty Vermossa 23.4. Kyseltiin ja kierreltiin vähän paikoissa missä lintu oli liikkunut mutta havaittu ei kuin valkoposkia. Runsaan viikon laji oli tarjolla mutta hidas kun on niin hylsylistalle.

Ei punakaulaa mutta liejukanoja! Kanoja köpötteli nurmilla ainakin seitsemän ihan kuin pullasorsia. 
Liejukanoja Vermossa myös pesii, 21.6. ilmoitettiin paikalta 12 poikasta.

Etelän viimeinen kohde oli Helsingin Vanhankaupunginlahti ja Pornaistenniemen lintutorni josta haettiin pussitiaista sekä sittisväiskiä. Toinen tuli toinen ei.

Lintukuvan juhlaa. Sitruunavästäräkki lennossa. Doku josta ei jää jossiteltavaa.

Kohteet pääsivät loppumaan ja kokka kääntyi Länsirannikolle. Arotasku ja punakaulakin olisivat maistuneet mutta silti OK bongauspäivä.

Matin kanssa tehtiin vielä kierros Huittisissa Raijalanjärven (Vankilan peltojen) tornissa josta oli viime päivinä ynnäilty poikkeuksellisen paljon tundrahanhia. Peltoaukee on laaja, takana pitkä päivä ja väsykin painoi. Siksi paikallisten määräksi vain arvioimme 600 tundraa joka on sekin PLY:n toiseksi korkein lukema. Dahlman laski 6.5. 700p joka on TOP 1.
Merkille pantavaa oli se että Espoosta Huittisiin ei lintuja pelloilla juuri näkynyt. Täällä pelto oli lintuja piukassa. Metsähanhiakin vielä kuussataa. Kiljuhanhea tietenkin yritimme ahneina kaivaa mutta ehkä ensi vuonna?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti