tiistai 18. marraskuuta 2014

Katselemassa käytiin


18.11.
Mielenkiintoisia retkikohteita ei hirveesti ole tähän aikaan tarjolla....Metso puuttuis vuodareista multa ja Tervamäen Jukalta joten kohteeksi Siikaisten Katselma, treffit sovittiin Tikkulan ABC:lle klo 9.00.
Tornissa about kympiltä ja aika hiljaaselta näytti. Tuumattiin että tarvitaan kunnon lumipeite ennen kuin metsot puihin nousevat sillä maasta löytyy vielä hyvinkin purtavaa. Kaukaa suolta löytyi teeriparvi ja näytti että noihin jäävät havikset.
Kunnes lähistöltä alkoi kuulua käpylintumaista ääntelyä. Tosin ääni oli selvä "Hi-hi-hi" eikä mitään kippiä tai kyppiä tai kirjosiiven urpiaismaista ääntelyä tööttäilystä puhumattakaan.
Olin soittopeliin joskus ladannut isokäpylinnun lentoääntä ja samaltahan tuo "hi-hi" kuulosti.
Olinkohan tuota puhdasta lentoääntä ennen kuullutkaan? Tuskin.

Katselman tornista on loistavat mutta sumuiset näkymät totesi Jukka vuodaria kuitatessaan.

Jukalla on lepakkomaisen loistava kuulo. Hän kuuli käpärit jo kaukaa ennen meikäläistä ja löysi linnutkin puun latvasta. Parvessa näytti olevan jopa kaksitoista isoloxiaa! Koetin soitella käpärien ääniä mutta parvi ei juuri kiinnostusta osoittanut.
Linnut hävisivät välillä lähistöltä kunnes torniin alkoi kuulua ihmeellistä veden lotinaa ja siipien lätinää. Parvi oli laskeutunut tornin lähistölle kallioon kertyneille lätäköille ja suorittivat aamupesujansa. Sanoin Jukalle että yksi konsti on koittamatta ja laitoin Pete Dunnen pishingit peliin. Reaktio oli käsittämätön. Koko parvi tuli kuin ammuttuna ja jäi puihin istuskelemaan ja ihmettelemään suhinan lähdettä. Ihan liki ne valitettavasti eivät tulleet mutta vaikka oli pimiää niin edes todistusaineistoa sain aikaiseksi.


Kun sen itse kuulee niin saa myyttejä murretuksi. Nimittäin isokäpärin lentoääni lienee sittenkin lajille tunnusomainen. Tosin parven puissa ollessa kuului kippiä ja kyppiä jotka olivat hyvin pikkukäpylintumaisia mutta tuota "hi-hi" -lentoääntä en pikkukäpäriltä ole ikuna kuullut.
Toinen myytti mureni koiraslinnun väristä. Kuvissa kaksi koirasta joiden punaiset värit ovat skaalan ääripäistä. Isokäpärikoiras ei siis ainakaan aina ole enemmän tiilenpunaiseen vivahtava.
Liekö ikäkysymys?
Eikä alanokkakaan aina niin kauheen korkeelta näytä mutta tuo alanokan pullistuma on aika saletti tuntomerkki. Pää on iso, muodoltaan kuin gorillalla ja niska vahva.

Isokäpylintu (Loxia pytyopsittacus)
18.11.2014 Siikainen Katselma LT
Tässä otos jollaisia PLY:n alueelta ei montaa ole.
Kuvasta löytyy 9 isokäpylintua 12 linnun parvesta.
Komia metsätorni jonne helppo mennä.
Riekkokin löytyi helmikuussa läheltä tornia sen N-puolelta.
Tällä kertaa lajia ei näkynyt.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti