sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kunkku Rimpikarissa! ja Liikistössä ponu


26.1.
Pohjantikka oli vaihteeksi ilmaantunut Ulvilan Liikistön muinaismuisto -ja luonnonsuojelualueelle.
Liikistö on hieno vanha kuusikko lahoineen varsin urbaanissa ympäristössä sisältäen ponunkin silloin tällöin.

Jalkasen Outi sieltä ponut ensin ilmoittelee ja tuohan piti lähteä kuvaamaan sillä alue on pieni ja sieltä lajin voi jopa saada etsimeen.
Tällä kertaa pontikka löytyi kuivaa kuusta nakuttelemasta aivan alueen länsireunasta.
Kuusitiaista kummempaa ei kaveriksi löytynyt ja matkaa jatkoin Kaarluotoon. Viime vuonna venevalkaman läheisyydessä oli kolmenkymmenen viiksitimalin parvi kivasti kuvattavissa mutta tällä kertaa en löytänyt ensimmäistäkään. Preiviikin kalarannan pajusirkkukin piilotteli enkä pyihinkään törmäillyt. Ei se mittään.

Soittelin Alangon Pasille jonka kera poikettiin työmaalle eli Sachtlebenin tehtaiden puhdasvesialtaille hakemaan sirkkua jonka Pekka Eriksson oli pari päivää sitten nähnyt lentelevän suljetulle tehdasalueelle.
Altailla jotka sijaitsevat Rimpikarissa melkein meren rannassa krompattiin jonnin aikaa ainoana lintuhavaintona sinitiainen kunnes kuului jokin poikkeava linnunääni altaiden merenpuolelta.
Kunkku!
Huudahti Pasi joka ehti näkemään vilauksen. Pian lintu lähti rannasta ja lensi tehdasalueelle altaiden kasvustoon kadoten näkyvistä.

Lintua ei saatu altailla näkyviin eikä rannan purkuputkille päästy aidasta johtuen joten paineltiin takaisin autoille ja Kolpantien kautta rantaan. 
Altaiden purkuputket laskevat vetensä Kolpanlahdelle muodostaen pienen sulapaikan jossa toisinaan on talvisin muutama lintukin. Ja nyt siellä oli kunkku joka todettiin hyvin araksi ja jätettiinkin se rauhaan saman tien.

Kuningaskalastaja (Alcedo atthis) 26.1.2014 Pori Rimpikari
Kuvasta laji taittuu, parempi otos olisi vaatinut linnun kohtuutonta häirintää talvioloissa.

Talvehtiva kunkku salataan yleisesti juuri häirinnän vuoksi. Linnun säihkyvä olemus ja arkuus ovatkin yhdistelmä joka talvella toimii huonosti.
Pasin kanssa todettiin että lintu olisi kuitenkin häiriöttä Rimpikarissa bongattavissa ajamalla Kolpantien numero 91 kohdalta rannan parkkipaikalle, kävelemällä jäälle ja sieltä kaukoputkella hyvinkin nähtävissä purkuaukoilla kalastelemassa.

Pasi tosisponden kuitanneena laittoi viestin bongariliiton Lintutiedotukseen klo 15.58 :
"Kuningaskalastaja Pori Rimpikari 1p. Kolpantie 91 kohdalta rantaan ja jäälle. Lintu tehtaan purkuputkella. Lähestyminen kielletty"
Lintu todennäköisesti yöpyy tehtaan puolella lämpimillä altailla mutta siellä tuskin on kalaa joten ruokailu tapahtuu purkuaukoilla.
Toivotaan että kaikki paikalla kävijät toimivat Tiedotuksen viestin mukaisesti.


Purkuaukot näkyvät kuvan vasemmassa reunassa.
Taustalla Sachtleben joka kohta on Huntsman?
Hämyn laskeutuessa kunkun ehtivät kuitata Pekka Eriksson, Tapio Meri, Tosisponde Pasi, Jani Vastamäki sekä Ari Savola.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti