tiistai 13. toukokuuta 2014

Virolahdella 12.-18.5. Osa 1

12.5.
Tournee alkoi jo aamuneljältä Alangon Skodan kurvatessa pihaan.
Kohteena Virolahti ja Klamilan Parunrannassa oleva tuttu mökki jossa viimevuotisella porukalla Pasi, Juha ja Seppo Mäkelä, Jorma Keyriläinen sekä Pasi Alanko tultaisiin viettämään antoisa Arktika-viikko.
Reissun alku ei Alangon kera antoisasti alkanut sillä eka nuijaus suoritettiin jo Kokemäellä jossa 26.4 alkaen ja viimeksi 10.5. näkynyt mandariinisorsa ei enää näytille suostunut. Onneksi tämä koreus tuli jo 9.5. bongattua PLY-vuodariksi. Hieno lintu vaikka pullasta tykkääkin.

Mandariinisorsa (Aix galericulata) 9.5.2014 Kokemäki Karimaa.
Lintu viihtyi pari päivää puutarhan sorsalammikon heinäsorsaruokinnalla.

Paremmin suoriuduttiin Puurijärven Mutilahden tornissa josta mustatiira plokkautui samointein. Lähistöltä natsasi myös pyrstötiainen joka on onnistunut meikäläistä koko vuoden välttelemään. Paikalta oli myös pesälöytö, pesän etsintään ei päätetty panostaa vaikkei elislistalta kyseistä taideteosta löydy.

Seuraava stoppi oli Karkkilan Pitkälänkoski josta 8.5. oli ilmoitettu virtavästäräkki.
Olikohan lintu häipynyt tai vaihtanut paikkaa? No, paikalta löysimme vain muutaman perhostelijan ja nättejä maisemia. Tämä väiski tulikin nuijattua jo toista kertaa. Linnun olivat Hesan kärkibongarit käyneet bongaamassa mutta Tiedotukseen asti eivät halunneet tietoa levittää. Toivottavasti suoritti onnistuneen pesinnän?

Karkkilasta posautettiin Helsingin Vanhankaupunginlahdelle Pornaistenniemen sepelsieppoa morjestamaan. Sieppo oli löydetty jo 28.4. ja tälläkin paikalla olin jo 9.5. käynyt Dahlmanin ja Laihon kera,. Tosin ilman Kuvapinnaa. Tällöin niemellä oli myös kirjosieppo jota kuvaajaporukka vimmaisesti sarjatulitti. Oli varmaan kiva kotona huomata että tulipa ikuistettua väärä sieppo :D.
No, taas löydettiin oikea lintukin "iiip" -ääntä seuraamalla. Sieppo oli varsin vikkelä liikkeissään mutta tällä kertaa tuli edes jotain otoksia.

Yksi harvoista kuvista jotka eivät tarkentuneet oksikkoon.
Sepelsieppo (Ficedula albicollis) 12.5.2014 Helsinki Pornaistenniemi

Pornaisten tornista nähtiin vielä sitruunavästäräkkikoiras joka laskeutui etualalla olevan piilokojun eteen. Joka oli sopivasti kuvaajia täynnä.
Olispa ollut kojussa....vaan nyt ei oltu kuvausretkellä vaan staijaamassa eikä turhaan sillä pikkutiirasta nassahti vuodari.

Gomia sitruunavästäräkkikoiras patsasteli kojukuvaajien putkissa kiinni.

Matka jatkui Haminan Kirkkojärvelle josta yritettiin tonkaista 11.5. paikalla ollutta mustapäätaskua. Ei näkynynnä, Pasin elislistalla laji siis pysyy pankissa edelleen...
Illansuussa saavuttiin Parunrantaan joka oli tyhjillään sillä muu seurue velipojat Pasi, Juha ja Seppo sekä Jorma Keyriläinen olivat seuraamassa vesilintumuuton huippua Saukkolankalliolla. Oli kuulemma komiaa, lintuja paineli mustanaan yli semmoisia määriä etteivät herrat vastaavaa olleet kokeneet. Jotain kertonee se että vesilintuja oli Hurpusta päivän aikana laskettu 168 000, pääosa iltamuutolta.

Parunranta, Klamila. Viihtyisä mökki jossa avarat tilat.
Ylämökki samanmoinen vasemmalla yläviistoossa.

13.5.
Tänään oli sadepäivä ja ohjelmassa staijaamisen sijasta bongausta.
Ensimmäinen kohde oli jo 2.5. Heinäluodosta Leerviikinniemen edustalta löytynyt juhlapukuinen kyhmyhaahkakoiras.  Joka ei ensin suostunut näyttäytymään. Kunnes Alanko sitkeänä bongarina päätti vaihtaa vähän paikkaa ja yhtäkkiä lintu löytyikin kohtuuetäisyydellä uimassa Heinäluodon itäpäässä. Vaan ei näkynyt kuin hetkosen ja taas hävisi. Mihin hävisi? Lintu olikin noussut maihin luodolle sillä pari kertaa nähtiin komian pään vilahtavan kivien välissä.

"Misä misä? Tosa! Sehän teki maihinnousun!"
Saari joka sisälsi Spectan oli nimeltään Heinäluoto. 

Seuraavaksi paineltiin Pasien kanssa Kouvolan Hämeenkylään josta Klaus Laine oli löytänyt pellolta hanhimassasta kolme punakaulahanhea. Velipoika Pasikin on intoutunut bongaamaan ja liittyi juuri Bongariiittoonkin. Hienoa!
Vaan ei tuntunut helpolta bongaukselta tämäkään sillä pellolla oli varmaan kymppitonni vapoja ja iso osa todella kaukana.
Taas auttoi katselukulman vaihto ja onneksi tuli paikkaa vaihdettua sillä kolmikko löytyi juuri ennen kuin ne ehtivät kävellä pellolla olleen ladon taakse näkymättömiin.

Punakaulahanhet löytyivät juuri ennen kuin ne tallustelivat kuvan rakennusten taakse piiloon. Pasi M. kuittasi eliksen, muu pinnasaldo pari kivaa vuodaria.
Klasun kumppani Tuula Nironen oli saanut linnuista komian kuvan. Kiitoksia.
Tuulan hieno ja mielenkiintoinen blogi osoitteessa: http://tuulanhavis.blogspot.fi/ 

Loppuehtoo menikin mainion aterian ja jääkiekon MM-kisojen merkeissä. Illalliset olivat viimevuotiseen tapaan reissun kruunuja. Tällä kertaa porukan yllätti Seppo joka saalisti viikon gourmee-ykkösen kyytönlihapadallaan. Pääkokki Juha säilytti taatun erinomaisen tasonsa Jorman toimiessa salaattimestarina. Pasi M tarjoili iltapaloiksi koko kirjon erilaisia herkkumakkaroita. Alangon kanssa me bongarit keskityimme lähinnä syömiseen. Nöyrimmät kiitokseni jokaisesta mainiosta tarjoilusta!

Kisakatsomossa vasemmalta Seppo M., 
Jorma Keyriläinen, Juha M., Pasi M. sekä Pasi A.

Viimevuotiseen tapaan reissu oli ajoitettu MM-kisojen aikaan.
Tänä vuonna Suomi aloitti nihkeesti ja kommentteja sateli.
Jos ei iltamuuttoa jaksanut staijat niin kisakatsomo oli poikaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti