torstai 15. toukokuuta 2014

Virolahdella 12.-18.5. Osa 2

14.5.
Aamulla päästiin viimein Saukkolankalliollekin. Paikka on hieno, tosin lintuja ei tänään hirveesti mennyt. Kuustonnia valkoposkia ja kuikkalintuja kohtuulliset 650. Aamun mielenkiintoisimmat 10 sepelhanhea sekä nimensä mukaisesti muuttava muuttohaukka.


Saukkolankalliolta on komiat näkymät. Harvajanniemi jää aivan kuvan oikeaan reunaan.

Staijia aloitellaan. Taustalla Jari Pasuri ja porukka joka viime vuonnakin oli samaan aikaan paikalla.

Muuton hiljennyttyä käytiin Pasien kera Lappeenrannan Rantalasta kuittaamassa keräkurmut vuodareiksi. Pikkasen niskan raavintaa ja eestaas ajelua aiheutti Tiedotuksessa mainittu "rinnepelto" sillä ilmoitetun tien varressa ei muita kuin rinnepeltoja ollutkaan. No, parit puhelut niin oikea rinnekin löytyi.

Päivän kuva-arvoituksessa on kuusi keräkurmitsaa. Jossain...

Ilalla poikettiin vielä kalliolla iltamuuton merkeissä. Massoja ei painellut, saldoksi jäi vesilintuja nelisen tonnia.


15.5.
Aikainen aamu aloitettiin Leerviikistä sateennuhjuisessa kelissä. 13.5. paikalla ollutta kyhmyhaahkaa ei nyt näkynyt mutta rantametikössä laulellut hieno pikkusieppo kompensoi kivasti.

Pikkusieppo (Ficedula parva). Hieno vanhojen kuusikkojen asukki joka
olemuksellaan ja laulullaan tuo hieman sinipyrstömäisen pirteän fiiliksen.
Laukaassa varsin harvalukuinen sillä Juha kuittasi lajista eliksen.

Leerviikistä jatkettiin Lintulahdelle jossa raportoitava havis oli tornista hyvin näkynyt avoimesti ruovikon reunassa kököttänyt botte. En ole tuollaistakaan avoimesti ennen nähnyt joten raksumaan.

Kaulushaikara oli asentoonsa jässähtänyt.

Sitten alkoi Bongareilla jalka vipajamaan. Klo 8:40 Joutsenon Konnunsuolta oli löytynyt mustajalkatyllikoiras sekä pari lampivikloa. Tämä oli kuin syömäänkäsky, matkaa about satanen joten sinne!
Tänään oli satanut koko aamun joten paikalla vallitsi oiva pudotuskeli ja lintuja alueella niin paljon ja monipuolisesti etten ikinä missään ole nähnyt. Laajalla peltoaukealla komia tulva ja lintuja möyri joka paikassa.

Konnunsuon lintutorni vuodelta 2001. Täällä tullaan jatkossa käymään joka Arktika-retkellä ainakin jos on pudotuskelin mahdollisuus.
Paikka sijaitsee Karjalan kannasta pitkin muuttavien lintujen reitillä.
Tänään hanhia varovasti arvioiden kymppitonni, kahlaajista etenkin suokukkoja niin paljon ettei edes laskukone Alanko alkanut sateesta johtuen urakoimaan. 
Löytyihän päivän päätähtikin. Harmillisen kaukana mutta GGomia juhlapukuinen koiras!
Mustajalkatylli (Charadrius alexandrinus) 15.5.2014 Lappeenranta Joutseno Konnunsuo.
Hieno punaruskeaniskainen yksilö oli paikalla iltaan saakka.
Haa! Niska ei mut mustat jalat näkyy skoupissa!
Myös elegantti lampiviklo vilahti vuodarilistaa koristamaan
Takana rarien löytäjä Paavo Rantanen. Tarkka sälli!
Ties mitä täältä vielä löytyy aatteli Pasi.
Oikealla (Pekka Komia lainaten) yksi Porin sadoista lintuharrastaja-Mäkelöistä. Tällä kertaa Pomarkusta tosin. Toivotaan että Pasilla löytyy ensi keväänäkin aikaa linnuille ja tunnus Mäkpa nähdään jonkin hyytävän haviksen kuitissa. Ainakin tällä reissulla pinnalista senkun komistuu!

Paluumatkalla ajeltiin Ylämaan Väkeväjärven suuntaan kiljukotka takaraivossa naksuttaen. Alueella havaitut kiljut lienevät jonkinsortin risteymiä toteavat asiaa tuntevat mutta ei se mittään kun ei yhtään nähty.
Paluumatkalla Miehikkälässä kahlaili kolme mustapyrstökuiria ja samalla paikalla kuulimme keskellä päivää lapinpöllön!?? Ei tosin nähty eikä mihinkään kirjattu tms. mutta ääni sopi passelisti. Joku muukin porukka oli jotain huhuilua siinä ihmetellyt.
Kurkelan suoralta löytyi vihdosta viimein meitä vältellyt turturikyyhkykin. Laji on viime vuosina ollut jopa hankalammin bongattavissa kuin idänsellainen suurharvinaisuus!
Ei tunnu turturilla kovin lujaa menevän. Mutta meillä meni kun päästiin syömään!

Turturikyyhky (Streptopelia turtur) 15.5.2014 Virolahti Kurkela.
Lintua nähtiin Kurkelan suoralla 12.-16.5.
Alueella niukka mutta varsin perinteinen laji.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti