torstai 1. tammikuuta 2015

Ukin Tulipäinen Hippiäinen

Tulipäähippiäinen Uusikaupunki 6.1.2015 © Tom Lindroos. 
Vuoden bongauskuvakisan kultamitali meni jakoon jo vuoden alussa. Upea otos.

27.12.2014
Pekka Alho löysi 12.11.2014 kesämökkinsä nurkilta Uudenkaupungin Lepäinen-nimisestä saaresta tulipäähippiäisen. Lintua yritettiin bongata vielä seuraavanakin päivänä mutta tuloksetta joten Pekka oli ainut bongari joka linnun tuolloin näki.
26.12. tuli sitten talvinen ilosanoma kun Pekka oli löytänyt päivän hämärtyessä peräti kaksi tulipäähippiäistä jälleen samoilta kulmilta. Kyseessä vieläpä koiras ja naaras.
Tattikset ja onnittelut hienosta talvihavainnosta!


Vuoden Bongari 2012 Pekka Alho Raisiosta on kova poika löytämään lintuja.
Kiva pojitella kun Pekka on pari vuotta mua nuorempi. ©Tom Lindroos

Toinen hipiäisistä oli ilmeisesti sama marraskuinen mutta nyt mahkut tuplaantuivat joten Matti Mäkelän ja Pasi Alangon kanssa singahdettiin paikalle heti havista seuraavana eli tänä aamuna.
Paikalle oli odotettavissa runsasta osanottoa, siksi Pekka "vanhana" konkarina oli järjestänyt yhteisbongaustapahtuman erinomaisten ohjeiden kera. Ohjeessa mainittiin kuinka alueella tulee liikkua sekä parkkipaikan sijainti josta piti kävellä samaa tietä takaisin vajaa pari kilsaa kokoontumispaikalle.
Ja kun ohjeita kuuliainen bongari noudattaa niin koko autokuntamme ajoi parkkikselle asti. Ohjeesta nimittäin puuttui että auton olisi voinut tyhjentää kokoontumispaikalle ja pelkkä kuski olisi voinut kävellä tuon matkan takaisin. Ensi kerralla ohjeistajan tulisi tämäkin mahdollisuus ohjeeseensa sisällyttää. :)


Kokoontumispaikalla pimeessä joskus kaheksan jälkeen. Vasemmalta vuodarikärki vm.2014 Isto Virtanen, Juha Salmisen "oppipoika" Aleksanteri Mikkola, Juha Wallin, Matti Mäkelä sekä E.Mäkelä jonka silmille Juhan ihmeihmekamera oli taikonut valaistut pullonpohjat. Taustalla Pasi Alanko. © Juha Salminen
Muuten: kuka tiesi että näppäinyhdistelmä alt pohjaan + numeronäppäimiltä 0169 tuottaa © - merkin?

Mä en. Nyt mä laitan sen joka paikkaan. ©
Ennen valaistumista Pekka jakeli hyviä ohjeitaan missä sopii liikkua ja mistä linnut parhaiten voisi nähdä.

Pari henkilöä oli valmiina päivystämässä kuusiaidan nurkilla jonne hipiäisten oli oletettu illalla menneen yöpuulle. Oletus osui nappiin sillä kello 9.30 auringon noustua ainakin toinen linnuista alkoi äännellä ja siirtyi aidasta ruovikon reunaan näkyville.

Tässä lintu oli hieman aikaa hyvinkin näkyvillä. Valitettavasti havainto piti normihippiäisten takia kunnolla kiikarilla tarkistaa eikä kuvaaminen enää onnistunut linnun siirtyessä syvemmälle ruovikkoon.
Aamun ensihavainnon jälkeen linnut olivat hukassa. Kuvassa viitisenkymmentä bongaria peukaloitaan pyörittelemässä, vasemmalta pikku kalliolta löytyy lisää ihmettelijöitä.

Arviolta tuntiin ei linnuista saatu havaintoa. Kunnes ruovikkoalueen toisella puolella pienen kalamökin nurkilla näkyi jonkinasteista liikehdintää. Joku möläytti että "tuolla se lintu taitaa olla kun jätkät puuhaa jotain epämääräistä". Tosiaan!
Lähes koko porukka singahti paikalle kun itse jäin vartoomaan jos lintu sittenkin tulisi takaisin. Mökin nurkilla puuhailleetkaan eivät harhailusta päätellen lintuja heti näyttäneet löytävän.....


Hippiäisetkin hukassa?

Lopulta porukka näytti löytäneen toisenkin linnuista ja lähdin itsekin lampsimaan ruovikon toiselle puolelle. Vaan kun sinne pääsin lensivät linnut sinne mistä olin lähtenyt. Kiva.


Siirryin takaisin paikkaan jossa linnut olivat eilenkin ruokailleet mutta eipä näkynyt. Kaverit lähtivät hakemaan autoa ja vielä yritin kuvaamista kunnes totesin ettei tästä mitään tule ja lähdin poies. Odottelin tienposkessa kyytiä kun yksi auto oli paikalla moottori käyden. Paikalle puuskutti rannasta Risto Suksi jonka kanssa olin lintuja odotellut näytille ja hän kertoi ilosanoman että just äsken linnut tulivat paikalle jossa oltiin ja kuvatkin onnistui!
No kivat sulle, aattelin. Olisi sittenkin pitänyt vielä hieman malttaa....


Tulipäähippiäinen (Regulus ignicapilla) 27.12.2014 Uusikaupunki Lepäinen © Risto Suksi. 
Päivän paras kuva vilkkaasti liikkuvasta kohteesta joka oli todella haastava. Kiitoksia.

Ja kun hipiäisestä en itse kuvaa saanut niin pitänee siirtyä viihteellisen naljailun puolelle:
Kohteeksi joutuu Juha Salminen ja alla oleva kuvallinen tarina selvittää miksi Juha sai tänään uuden kutsumanimen Juha "Stonehand" Salminen".
(Sori Juha, älä välitä. Mä vaan vinoilen) :D


Kurki 2.12.2014 Kodiksami Kouklonkulma © Juha Salminen.
Lisätieto kuvasta: IXUS265 12-kertaisella zoomilla ja käsivaralta 1/30 sek.

Yllä oleva kuva oli julkaistu Bongariliiton Facebook -sivuilla ja innoitti alla olevaan viestittelyketjuun josta tässä ihan omin lupineni ottamiani lainailuja:
Paavo Harri: "Olitko tarkk'ampujakoulutuksessa armeijassa, kun on noin vakaa käsi?"
Juha: "Kiitti Pate. Tarkaks on ennenkin haukuttu ;-)"
Juha: "Mun IXUS265:ssä on 12x optinen ja 48x digitaalinen zoom. Maksimizoomilla siis 1200-millinen. Aika jötikkä Hyvässä valossa sillä saa vielä kuvankin, vaikka digitaalinen onkin."
Ja Juha jatkaa: "Pitemmällä zoomilla millin liike kädessä on metrejä kohteessa."

Tänä aamuna bongausta odotellessa Juha paljasti salaisen aseensa joka minun piti heti ikuistaa:
Ixus265 Super-Zoom "Stonehand" Salmisen vakaissa kourissa täyteen mittaansa zuumattuna.
"The Jötikkä" on todistettavasti erittäin toimiva kamera eväsleipien kuvaamiseen!


1.1.2015
Tulipäähippiäisistä ainakin toinen oli 31.12.2014 ollut edelleenkin paikalla.
Uuden Vuoden kunniaksi järjestettiin taas yhteisbongaus johon Mäkelän Matin kanssa otimme tietenkin osaa.


Paikalla oli vieläkin enemmän porukkaa kuin viime bongossa 27.12.
Kuvan laatu on jälleen keskitysleiritasoa koska aamu oli vielä aikainen ja pimeys hallitsi.

Porukkaa oli sevverran runsaasti etten mahtunut paikkaan josta linnut viime bongauksessa liikkeelle lähtivät. Samoin ne toimivat tänäänkin enkä nähnyt saati kuullut yhtikäs mitään. Aikaa ja vähän hermoakin alkoi palaa kun ei havis tuntunut nappaavan.


Taas ollaan hakemassa muutaman hippiäisen seasta isoa valkoista silmäkulmajuovaa.

Päivystin paikassa josta viime keikalla Risto Suksi oli saanut kuvia mutta hermo alkoi pettää ja siirryin ryntäilylinjalle. Porukalla näkyi muutaman sadan metrin päässä olevan kontakti lintuihin joten sinne!
Tällä kertaa ryntäily tuotti tulosta ja koiraslintu olikin kohtuullisesti näkyvillä muutaman kerran ruovikon keskellä tosin.


Pääsääntöisesti linnusta näkyi tämän verran. Ota siitä sitten kuvia.
Yleensä tuli räpsittyä normihippiäistä mutta tästä löytyy jo silmäkulmastakin jotain.

Kameraa oli pidettävä käsitarkennuksella sillä lintu liikkui ruovikon sisällä eikä automaatilla saanut tarkennettua kuin korsikkoon. Yhtäkkiä lintu hyppäsi koivun oksalle ja oli pari sekkaa hyvinkin näkyvillä. En kuitenkaan käsitarkennusta ehtinyt automatisoida vaan räppäsin sinne päin ja tuli edes jotain. Yksin paikalla ollessa ja jollain atrapilla olisi saattanut linnun saada hetkeksi hollille mutta luomuna toivoton tapaus. Siksi jutun yläosassa ollut Tomin kuva on kertakaikkinen luomulaaki.Tulipäähippiäinen ekaekaa 2015 Uki Lepäinen.
Tietääkseni kolmas talvihavainto sekä toinen tammikuinen.

Toista lintua eli keltapäälakista naarasta en nähnyt tälläkään kertaa.

Lintutiedotuksen viimeinen päivityshavainto tuli 19.1. yhdestä linnusta.
Pekka oli 23. ja 24.1. tuntitolkulla hakenut pariskuntaa siinä onnistumatta joten loru oli loppu. Ehkäpä löytyvät vielä jostain? Tarinan opetuksena olkoon että ruovikoita kannattaa talvella tutkailla sillä niissä riittää safkaa joka kelpaa muillekin pikkulinnuille kuin timaleille.

Kotimatkalla noin klo13 nassahti huima tammikuuviesti.
Koko joulukuun pitkin Yyterin rantoja poukkoillut ja viimeksi 22.12. Karhuluodossa nähty nyt 2kv isosirri oli ilmaantunut Yyterin Lomakylän rantaan. Matti alkoi kuukausipinnakerääjänä heti käydä kierroksilla ja hiukan kiusallanikin sanoin ettei tommonen paljon kiinnosta kun jo talvipinnoista löytyy.
Reaktio oli odotetunlainen sillä heti kaula venahti ja alkoi pitkähkö esitelmä miksi lintu pitää lähteä kattoomaan ja heti ilman mitään vaihtoehtoja. Havis oli todellakin vasta toinen tammikuinen Suomessa! Tiiraa selaamalla huomasin että eka oli Mäkpen Jurmossa 23.1.1999 plokkaama tp isosirri karikukon kera. Huima!

Luanikas sakki suorittamassa vuoden ensimmäistä Porin kahlaajabongausta 
joka tällä erää oli tammikuinen isosirri. Oiva ornikerho koolla: Pekka Eriksson,
"Tällä ei ny niin väliä kun on jo"-Mäkpe, Holmes, Matti sekä kahlaajadosentti T.Lilja.
Itse isosirri nähtiin viimeisen kerran 4.1. jäähileitten keskeltä ruokaa kaivelemassa.
Sitkee oli!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti