maanantai 12. tammikuuta 2015

Nekalan Jalmari


12.1.
Tämä talvinen jallu nähtiin ensimmäisen kerran Lempäälän Herralankoskella 3.1.2015.
Havis oli noin 17. talvijaksolle (1.12.-28.2) osunut jallu Suomessa ja ensimmäinen talvihavis Pirkanmaalle. Hieno valkoinen haikara lumisessa maastossa!

Löytöpäivänä lintu oli kirmannut koskelta kalastelijoita karkuun mutta linnun hylsynneet vierittivät tietenkin syytä jollekin kameraa kantaneelle. No, samana iltapäivänä linnun oli nähty laskeutuneen Tampereelle Nekalan Vihiojalle.
Seuraava havis saatiin 5.1. joka kertoi linnun lentävän kohti Viinikanlahtea. Josta se vasta 11.1. lopulta löytyi pullasorsien seasta keskellä kaupunkia. Sinne piti talvi- ja tammipinnaa sekä huimasti alkanutta vuodarilistaa lähteä heti seuraavana päivänä kaunistelemaan ja mukaan lähti Alangon Pasi.


Tampereelle nääs päästyämme kurvasimme Nekalaan Viinikanojalle ja tässä näky joka kohtasi heti autosta astuessamme. Täh!? Oliko jallu noin liki? Oli se! Lainasin Vastamäen Janilta jalustaa koska Rellun takaluukun mekanismi oli jäässä ja oma oli siellä. Jalusta oli tarpeen sillä valoa oli vähän ja kohde valkoinen joka ei osaamattomalle helppo ole.
Kuvanvakaaja pois päältä ja ISOT(mitä ne on?) tappiin niin tuli edes jotain.
Jalohaikara (Egretta alba) 12.1.2015 Tampere Viinikanoja. Talvipojo nro.156.
Kovasti käytiin polemiikkia siitä ettei lintua häirittäisi. Perustellusti sanoisin.
Kaikesta huolimatta Jallu viihtyi mestoilla ainakin 15.2. asti.
Eipä tällaisissa pullaojissa juuri jalluja näe.
Pasi otti salakuvan vartoessani linnun liikkeelle lähtemistä. Ei lähteny.

Me lähdettiin. Kierros jatkui ja seuraavana tavoitteena pikku-uikku Sastamalan Nokkakylän puhdistamolla. Pikkasen steppailtiin ja kurvailtiin että missäs täällä on sulaa ja oja missä puikku vois majailla. Löytyihän paikka ja uikkukin samantien. 

"Tosa tuo oja, ihme kun vartin pakkasella on noin auki!"
Pikku-uikku (Tachybaptus ruficollis) 12.1.2015 Sastamala Nokkakylä. Löytyi 7.1., paikalla ainakin 26.1. asti.

Alueella oli havaittu myös peltopyitä mutta löysimme vain jälkiä. Ja metsästäjän joka miehisen jatkeensa eli ampuma-aseen kanssa karskina metsien miehenä ja tosi luonnossa samoajana vaaniskeli pitkin pellon pieliä.
Peltopyy ei natsannut Huittisten pikapysähdykselläkään ja aikaa oli enää lyhyeen Köyliö-visiittiin. Västäräkki ei suostunut kasvihuoneilla näkösälle ja parhaaksi Köyliö-havikseksi kuittaantui Hallavaaran kaatiksen 60:n hempon lössi.


Pasin muhkea tammikisalista ei tällä kertaa kaunistunut.
PLY:n Tammikisan voiton Pasi lopulta kuittasi tasan sadalla lajilla. Onnittelut!

2 kommenttia:

 1. Ei sitten yhtään vaatimattomimmin vois tätä vuotta aloittaa ;)))
  Pikku-uikku sentään on/oli täälläkin. En ole varma vieläkö on paikalla kun ei ole bongauksia tullut. Onneksi olkoon jälleen ja sama tahti jatkukoon. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks. Onhan tänä vuonna listalla vielä viitatintti sekä Haminan rastas....Tunturipöllö täytyis käydä kattomassa.

   Poista