maanantai 16. syyskuuta 2013

Väsähtänyt kurppa


16.9.
Kovan etelätuulen myötä piti Lietteet käydä katsastamassa josko vastatuuli olisi tipauttanut jotain mielenkiinnostavaa. Kova tuuli tai rankkasade nimittäin ovat niitä parhaita rannan lintukelejä vaikka eivät havainnoinnin kannalta kovin nautittavia olekaan.
Heti polun loputtua metsänreunasta ennen niittyä pölähti kurppa muutaman metrin ja jäi paikoilleen.


Olin näkevinäni pyrstössä valkoista vilahtavan mutta ihan sama mikä kurppa koska mulla ei kurppakuvia ole ja näytti siltä että kohta olis. 
Lintu vaikutti umpiväsyneeltä muutolta pudonneelta eikä se muuta viitsinyt kuin kävellä hiukan sivumpaan. Musta tuntui että sen voisi vaikka juosta kiinni mutta mikäs siinä, kurppa näytti muuuten olevan kunnossa joten otetaan kerrankin kurppakuvia kun on tarjolla.

Vatsapuoli näytti alas asti kovin heinäkurppamaiselta kuvioinnilta eikä nokkakaan ollut suhteessa niin kauhee kanuuna kuin taivaanvuohella.
Kurpalla on laaja näkösektori, selitys näkyy tässä.
Aika pian lintu kuitenkin kyllästyi ja lähti kävelemään, otti pienen pyrähdyksen, lennähti metsän reunaan ja jäi paikalleen huilaamaan. 
Olkoon siellä aattelin ja aloin katsella kamerasta mistä lajista oikein oli kysymys.

Katsoin paria lentokuvaa ja eka joka tuli esiin oli tämä.
Lintuopas kouraan ja pyrstö olikin aivan samanlainen kuin oppaaseen piirretyllä taivaanvuohella. Vai niin, ei se mitään, ei mulla ole pässikuviakaan.
Tosin selvä siipijuova viittasi heinäkurppaan.
Kotona katselin kuvia lisää ja tää tuli esiin. No onhan se heinäkurppa! 
Nuori yksilö jolla valkoisen osuus pyrstössä on selkeästi vähäisempi kuin vanhalla.

Heinäkurppa (Gallinago media) 16.9.2013 Pori Yyteri lietteet.
Suomessa säännöllinen harhailija etenkin syksyisin. Pesijänä harvinaisuus.
Tuntomerkkkeinä istuvalla linnulla nokka, alas asti kuvioitu vatsapuoli sekä siiven peitinhöyhenten vaaleat kärjet jotka tässä heikosti näkyvissä.
Käytin vielä Mäkelän Petterillä kuvaa joka vinkkasi että ohut ohjas nokan ja silmän välillä on myös hyvä heinäkurpan tuntomerkki

Retki jatkui. Muita kahlaajia rannasta löytyi mm. suosirrien muodossa joita könötti 80 paikallista. 
Tähän aikaan mielenkiintoa havainnointiiin lisää pukuvaihtelu. Samassa parvessa näkee juhlapukuisia, vaihtopukuisia, nuoria ja vanhoja sekä lähes talvipukuisia lintuja. Pukuja joka lähtöön ja makuun.

Punakuireja oli paikallisena 37 yksilöä.
Kuvan linnun tunnistaaa nuoreksi ainakin sahalaitaisista tertiaaleista.


Lietteiltä poikkesin vielä Ulvilan Hakanpään peltoaukealla nuorta niittysuohaukkaa kyttäämässä. Päivä oli ollut vähän pitkä enkä jaksanut kameraa napata autosta vaan pelkällä putkella varustettuna käppäilin peltotietä vähän matkaa jotta aukeelle tuli hyvä näkyvyys. 
Pygge näkyikin aika nopeesti mutta voi vihne! Lintu lähti lentämään suoraan kohti, kääntyi samalle peltotielle ja tuli edelleen kohti. Ja mulla kamera autossa. Pinkaisin takaisin autolle, kamera kouraan mutta pyggeä ei näkynytkään enää missään. Siinä sitten mietiskelin että lähdinkö aukealle kuvaamaan pyggeä vai mitä tekemään?

Ainut suttu mitä tuli oli sinisuokoiras. Musta siiven takareuna sekä laajalti musta käsisiipi kertovat lajin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti