lauantai 16. maaliskuuta 2013

Kevättä odotellessa

8.3.
Jaakko Esama oli nähnyt aikuisen isolokin Santakankaan kaatiksella. En aikuista ole ennen nähnyt joten yövuorosta toivuttuani kaartelin kaatikselle. Heti ajettuani kasan päälle näkyi talvipukuinen ad isolokki kaartelemassa auton yläpuolella ja tuli vähän kiirus.
Isolokki ad tp 8.3.2013 Santakangas Pori
Lokki kaarteli vain hetkisen näkyvillä klo 16.15 ja häipyi luoteeseen muiden lokkien mukana. Vain yksi kuva onnistui siedettävästi, hyvä kun edes se. Sama lokki nähtiin vielä 9. ja 10.3. Reposaaren kalasatamassa jonka jälkeen sitä ei enää löydetty.

10.3.
Keli oli komian aurinkoinen vaikkakin talvisen kylmä. Matka suuntautui Kaarluotoon lähinnä ulkoilumielessä. Jätin Rellun parkkikselle ja lampsiessani kohti rantaa kuului viereisestä pökkeliköstä kohtuukovaa kopinaa. Mielessä käväisi etten Porissa tänä vuonna valkoselkätikkaa ole havainnut ja sehän se olikin.

Tikka oli ruuanhakupuuhissa eikä rummutellut.
Naarasvaseti on koko talven kierrellyt Preiviikinlahden rantoja ja vasta nyt osuin sen reitille. Havis meni Tiirassa salatuksi, lienee salausraja olevan maaliskuun alku. Toivoa sopii että myös koiras osuisi samoille mestoillle!

14.3.
Tällä päivämäärällä vuonna 2012 sain Läpikäytäväntieltä vuoden ensimmäiset metsähanhihavikset. Sen ja 13.3. olleen 50-vuotispäivän kunniaksi poikkesin paikalla toteamassa arktiset olosuhteet.
Jopa 21.3. asti luvataan yli kymmenen asteen yöpakkasia. Ei hyvältä näytä lintumiehen vinkkelistä joka kieli pitkällä vartoo kevään edistymistä. Kevät on ainakin kaksi viikkoa viime vuotta myöhässä, se on vain uskottava. Maaliskuu on siitä syystä linnustollisesti ollut niin hiljainen kuin vain olla voi. Tosin maaliskuun alkupuoli hiljaista on yleensäkin mutta nyt se jatkuu koko kuukauden. Synkkyyden maksimoinniksi vielä lumilinkokuva Läpikäytäväntieltä ettei tarvi edes jossitella.
15.3.
Härkösen Kimmon kanssa pyörähdettiin pöllöturnee Preiviikin alueella. Targettina oli saada pari pöltsilajia lisää porinpinnoiksi tällekin vuodelle. Huuhkaja ja helmipöllö listalta puuttuivat ja kumpikin jopa kuului. Helmari oli aktiivisella tuulella mutta huuhkaja möläytti vain kertaalleen.
 Illan elämykseksi jäi Makholmassa lähietäisyydellä huudellut lehtopöllö. Keli täysin tyyni, hiljainen ja kirkas. Lähellä hieman paikkaa vaihteleva jatkuvasti ulvova lehtopöllö. Se nyt vaan on elämys josta jaksaa naattia vaikka pakkanen paukkuu.
11.3. Kierreltiin Ahlaisten Mustalahdella ja Merikarvian rajalla koko ehtoo. Ei pihauksen pihausta. Ei edes lehtaria Mustalahdella. Vaikka jatkuvasti parinkymmenen pakkasasteen öitä niin kyllä joku pihaus pitäisi silti kuulua? Tultiinkin siihen tulokseen että ovat helmaritkin tainneet siirtyä Ahlaisista Preiviikiin jyrsijöiden perässä?

16.3.
Valoa tunnelissa! Kolme tunturikiurua Vuolteen pellolla ja vielä peltopyitäkin samaan kauppaan! Niistä myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti