maanantai 4. maaliskuuta 2013

Porinpinnaa ja pukkia hakkaa

27.2.
Tervamäen Jukka oli edellisenä ehtoona kuullut viirupöllön Noormarkun Rudanmaassa. Tuotahan piti heti lähteä koittamaan.
Mukana Kimmo Härkönen, Matti Mäkelä ja Pasi "Flash" Alanko. Korneja orneja autollinen ja eikun Rudanmaahan pöllöilemään!
Paikalla oli tieteskin hiirenhiljaista. Viirupöltsiä soiteltiin ihan turhanpäiten. Oltiin jo hyppäämässä autoon kun viimeisenä keinona koitettiin helmarin puputusta.
Samassa lähimetsiköstä kuului komia komento "huh--vuh-hu-huh" pari kertaa. Kumea huhuilu kehotti helmaria suksimaan kuuseen ja näinhän tehtiin. Viirupöllö oli muuten porinpinnani nro 255. Waude!
Muuten Noormarkun - Pomarkun suunta ei pöllöherkkua tarjoillut. Ainuttakaan "spondesti" huhuilevaa pöllöä ei vieläkään kuultu. Yksi helmari kävi maiskauttamassa ja jokin iso pöllö jota ei saatu määritettyä huusi kerran "huu"! Tähän mennessä ainoa huhuileva pöllö jonka olen tänä vuonna kuullut on Merikarvian Lammelassa huuhaileva huuhkaja.

3.3
Aholan Heikin ruokinnalle Paarnooriin oli tupsahtanut pähkinähakki 25.2. Kävin tuota jo pari kertaa kyttäilemässä kunnes 3.3. natsasi. Paikalle tullessani Hessu ajeli lumilingolla edellisen päivän myräkän jälkiä ja pitäessään pikku höpinätaukoa hakki pölähti paikalle.

Hessu oli laittanut pähkinöitä pihlajanmarjojen ja siementen sekaan ja hakki oli jäänyt koukkuun. Hakkia ei Porin ruokinnoilla tiheään tavata, viime vuonnakin sain lajin vuodariksi vasta 26.5. Kiitokset Hessulle ja muillekin ruokintojen pitäjille, ankea talvi saa kivaa ohjelmaa sekä linnut apetta Teidän ansiostanne.

On niin hieno lintu että vielä pitää laittaa pari kuvatusta.
Lintu on nokan koosta päätellen "eurooppalaista" alalajia caryocatactes. Tai sitten ei. Vertailin netistä kuvia ja niissä on niin paljon vaihtelua etten oikein osaa sanoa.


Paarnoorista siirryin lähes tyhjien Tahkoluodon ja Reposaaren kautta Yyyterin hakkuumaisemiin Härkösen Kimmon ilmoittaman maakotkan innoittamana. Lunta oli enemmän kuin laki sallii eikä maakotkaa eikä edes hiiripöltsiä löytynyt. Merikotkia sentään oli yhtä aikaa ilmassa viisikin kappaletta.
Yhteen kuvaan mahtui vain kolme
Poikkesin myös epävirallisella Lietteiden P-paikalla jonne oli ilmestynyt työmaakoppi ja rakennusvärkkejä kyllästettyine puukasoineen. Jaahas, lietteiden rakennusprojekti on sitten alkanut. Vaikka eräs tunnettu porilainen lintuharrastaja blogissaan toivoo että lietealueella ramppaaminen loppuisi jo vihdoin tulevana keväänä en vieläkään osaa olla samaa mieltä. Mikäli tuo kielto toteutuu raapaistaan merkittävä osuus ainakin meikäläisen kevät-kesä-syksy lintuharrastuksesta. Jos siinä jonkun mielestä on jotain pitkään odotettua niin kiitti vaan. Kyllä kahlaajapopulaatio saa nyt kauhian buustin ja niitä alkaa vilistä ihan joka paikassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti