maanantai 25. helmikuuta 2013

Kuukkelin kaltaiset lumisella preerialla

24.2.
Kello kuusi startattiin Matti Mäkelän pihasta, koukattiin Luvian kautta hakemassa Rantasen Ismo kyytiin ja suunnaksi Merenkurkku. 
Kohteena Vöyri jossa metsäruokinnalla on tänä vuonna nähty kaksikin kuukkelia.
Kristiinan kaffeetauon jälkeen jatkettiin Vöyriin Kaurajärventielle josta muutaman sadan metrin talsimisen, naavaisten puiden ihailun ja kymmenien hirvenjälkien jälkeen löytyi Teerikalliolla sijaitseva ruokinta.
Ruokintapisteitä oli ruotsalaisittain Orrhällornan reunassa siellä sun täällä ja joka lähtöön.

Kuukkelitarkkailu aloitettiin ylempää mäestä ja kun ei kohdetta näkynyt niin Matti siirtyi alemmaksi josta heti huikkasi että täältä löytyy!
Komia kuukkeli oli punaisella verkkopötköllä ja siirtyi välillä puihin vihellen hienosti hieman kuin varpuspöllö syksyisin.
Lintu ei ihailijoista paljon piitannut ja muutaman kuvankin onnistuin napsimaan.

Kuukkeli on symppis! Aikaisemmin olen kuukkeliin tutustunut Kuusamossa ja parilla Lapinkiekalla. Aina hieno tuttavuus josta PLY:n alueelta löytyy Tiirassa vain yksi havainto Säkylästä vuodelta 2003.


"Kuukkelin kaltaiset" Ismo ja Matti. Matti viestittää kavereille kuukausipinnasta ja herkistelee ettei muuten mennyt kuin seittämän minuuttia.
Paikalla havaituista kolmesta pähkinähakista ei näkynyt vilaustakaan ja matka jatkui kohti 35 kilometrin päässä eilen majaillutta tunturipöllöä. Alkumatkasta huomattiin että tunturipöllöstä oli tunti sitten tullut tiedotukseen "edelleen samalla paikalla" -päivitys. Do diid, onnistuukohan ison vaaleenkin näkeminen yhtä hyvin?
Ensimmäinen tieto linnusta tuli Lapualta 20.2. jossa se oli nähty jo 17.2. Lapualta lintu oli siirtynyt kolmisen kilometriä Kauhavan puolelle jonne nyt oltiin menossa.
Lakeuksien tultua näkyviin kävi selväksi että sunnuntai on hyvä päivä hakea valkoista buboa sillä hakijoita on silloin paikalla. Mikäli lintu vaihtaisi paikkaa sen löytäminen lumitasangolta pikkuporukalla voisi olla ylivoimaista. Nyt näytti hyvältä sillä paikalla oli pari autoa ja putkimiehiäkin paikalla.
Hieman suomeakin puhuneet espanjalaiset Daniel ja Albert Burgas pitivät lintua "hallussa" ja hienosti hoitui tämäkin laji.

Tuulisella lumitasangolla saattaa maassa istuva tunturipöllö olla vaikea löydettävä.


Pikku zoomi auttaa. Lintua katseltiin joen penkalta yli puolen kilsan päästä. Koetin scoupata kännykällä mutta tulos oli vain vaaleaa mössöä. Kameralla sain sentäs tunnistettavan kuvatuksen. Vähän teki mieli lähestyä mutta entä jos lintu olisi lähtenyt lentoon ja siirtynyt muutaman kilsan? Siinä olisi putkiukko saanut seuraavilta bongareilta onnittelusähkeitä.


Lähdimme paikalta klo 12.45. Ainakin tuohon asti scandibubo oli aamusta alkaen istunut samalla paikalla päätään pyöritellen. Vasta neljän paikkeilla iltapäivällä se oli lähtenyt liikkeelle ja tipahtanut myöhemmin jonkin tolpan nokkaankin.

Paluumatkalla katseltiin silmä kovana lumilakeuksilta sinisuohaukkaa jota ei vaan näkynyt. Sen sijaan Ismo hoksasi peltopyyparven joka oli viimeinen reissun pikkukivoista. Ajeltiin Karvian kautta takaisin talviatlastäydennys mielessä mutta keltasirkkuparvi ja muutama harakka olivat ainoat elolliset jotka havaitsimme.
Onnistunut helmikuinen bongoreissu joka sisälsi kokonaiset kaksi satakuntalaisittain hienoa lajia!

HELMIKUUN VUODARIT : 6
Kuukauteen mahtui yksi eliskin eli harmaasirkku (325).
Kaksi Porinpinnaa lapinpöllö (254) ja viirupöllö (255).
Tunturipöllö on aina hieno, muuten helmikuisen hiljaista.

86
Harmaasirkku
16.2.2013
Lappeenranta
Joutseno Pätilä 1p
87
Huuhkaja
21.2.2013
Merikarvia
Lammela 1 Ä
88
Helmipöllö
21.2.2013
Merikarvia
Lammela 1 Ä
89
Kuukkeli
24.2.2013
Vöyri
Höjsal, Orrhällorna ruokinta 1p
90
Tunturipöllö
24.2.2013
Kauhava
Kangas 1 2kv p
91
Viirupöllö
27.2.2013
Pori
Noormarkku Rudanmaa 1 Ä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti