sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Harmaa sirkku

16.2. 
Mäkelän Matin ja Petterin kanssa oli sovittu että klo 02.10 Golffi kurvaa Kalaholman kautta ja nokka käännetään kohti Lappeenrannan keltasirkkuparvessa majaillutta harmaasirkua.
15.2. illalla tullut tieto Noormarkun Pupperista löytyneestä tunturipöllöstä toi harkintaan uusia sävyjä mutta muutoksia suunnitelmaan havis ei aiheuttanut.
Ukuli oli löytynyt portilla varustetun metsätien päästä ja muutenkin hiukka hankalassa paikassa joten yhdessä todettin että jos sen joku jyrä sieltä löytää niin palataan sunnuntaina asiaan.
Takasin sirkkuun harmaaseen.
Ehdin riipaista iltavuoron jälkeen tunnin kooman ennen kuin matkaan lähdettin kahden jälkeen yöllä. Matti oli juhlatuulella, hänestä oli juuri leivottu vaari toistamiseen joten isot onnittelut!

Runsaan neljänsadan kilsan menomatkan aikana yökaffeepaikka Matkaskeidaskin löydettiin ja perille päästiin ongelmitta. Tosin tolppa oli kuulemma kerran välähtänyt. Tosta en tiiä mitään koska olin silloin tilassa tiedottomassa.

Havispaikalla todettiin että keltasirkkuparvi on kutistunut vain muutamaan sataan. Harmaasirkun hakemisen kannalta valitettavan positiivista. 20.1. paikalta oli ilmoitettu massiiviset 5100 keltsiä joka oli silloin minimiarvio.
Sirkkuja ei nyt löytynyt "vakihaavikosta" vaan ne majailivat läheisen talon ruokinnalla joka oli katveessa. Runsas puolituntinen sirkkuja pällisteltiin ja annettiin kommentteja kunnes Petterin ASE eli "All-Seeing-Eye" spottasi linnun kaukoputkietäisyyksillä mitaten lähikoivusta.
Elistä nro.325 pukkaa!! Harmaasirkku 16.2.2013 Lappeenranta Pätilä.
Sampsa Cairenius ja Janne Aalto saivat ensihavainnon ääntelevästä linnusta 4.2. Kiitokset ja kumarrukset herroille!
Hasi on pääosin paikkalintu jota löytyy Kiinasta asti. Euroopassa pesii puolisen tusinaa miljoonaa paria ja Suomessa havaitaan vuosittain joku eksynyt.
Viime kesäkuussa näin Nuorgamissa vilauksen mutten kehdannut kuitata koska yläperän väriä en pystynyt varmistamaan. Tällä kertaa sai rauhassa tiirailla.
Kuvista tuli hirveetä suttua kunnen kehdannut lähestyä. Lintuoppaan mukainen tumma rintaläiskä, yläperän väri, koko- ja väriero keltikseen ym. tuli tsekattua
Linnun ääntelyä ei valitettavasti onnistuttu kuulemaan. Havisetäisyys oli ihan ok ja pääasia että lintu löytyi sillä sirkkuparven seulonta voi joskus olla tuskaakin. Sirkkurintamalla on meikäläisen osalta ollutkin hiljaista jos ei kettusirkkua oteta lukuun.
Tuplavaari Matilla hymy herkässä. Petterin lisäksi kuvassa Turun suunnalta Kimmo Jarpa ja valitettavasti piiloon jäänyt Ann-Mari Lainepää.
Kimmo Jarpa & Co jatkoivat Tohmajärven viitatintintille. Meille ei 400 lisäkilsaa kelvannut joten länsirannikko kutsui. Linnustollisesti hiljaisella harakoitten sävyttämällä takasmatkalla koukattiin Tampereen tavipaikalla. Kun ei heti löytynyt niin suoraan kotia punkkaan että jaksaapi vaihteeksi yötyössä pukertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti