maanantai 4. helmikuuta 2013

Porinpinnaksi Nebuloosaa kaikilla mausteilla

3.2.
Tapio Meri oli 2.2. löytänyt lapinpöllön Porin Lampaluodosta Saaristotien ja Kirrinnokantien risteyksestä. Hieno havis ja onnittelut! Tieto tuli kuitenkin julkisuuteen vasta puoli seittämältä kun oli jo pimiää eikä mitään tehtävissä. Harmi! Havaintoaikaan olisin ollut muutaman kilsan päässä mutta ei kun ei.
3.päivän aamuna oli alueella etsintäpartioita liikkeellä ja meikäläinen muutaman kilsan päässä työmaalla. Kymmenen aikaan puhelin soi ja Aalon Veikko kertoi että Timo Mattila ja Pentti Grönlund löysivät linnun ja nyt olisi pöltsiä tarjolla. Pomo ymmärsi yskän ja kurvasin hetkeksi paikalle. Jossa oli parkissa pari autoa muttei ketään eikä mitään näkyvissä. Onneksi paikalle saapui Esaman Jaakko joka nopeasti löysi linnun pienen peltoaukean reunasta ja päästiin räpsimään.

Porinpinnani nro 254. Komia lapinpöllö.
Vähän odottelin että lintu lähtisi saalistamaan mutta tässä se vain naatiskeli.

Paikalle kertyi nopeasti parikymmentä henkeä ja yhdessä saatiin kaikessa rauhassa pönöttävää pöllöä ihailla. Taisi eliksiäkin paikalla paukkua onhan lappari Porissa hyvinkin harvinaista herkkua.

Porilaisten lintuharrastajien raskassarja oli paikalla

Työvuoron loputtua sain houkuteltua kyyti- ja työkaveri Markku Haapamäen vielä uudelle pöllökeikalle. Kierreltiin Lampaluodossa paikkoja jossa lintu oli nähty mutta isolepinkäistä ja varpushaukkaa kummempaa ei näkynyt. Oltiin jo lähdössä pois ja kääntymässä isolle Saaristotielle kun ensin katsoin oikealle tuleeko autoa ja sitten vasemmalle ja jumankekka!!! Lappari istuu auton vieressä koivussa!


Ikkuna auki ja räpsymään mutta pöllö laskee rekkareita ja toljottaa vain eteenpäin. Taakse tulee auto ja hermostuu koska olen keskellä risteystä. Siirryn hiukan, pöltsi kattoo mua ja häipyy ennen kuin saan auton stop. Voi rähmä!!! Oikee toivelaji näin lähellä ja mä räpellän! Ärrräpäitä päästellen hyppään "autosta" (Rellusta) ja katson lentosuunnan. Pöllö näkyi lentävän metsään yllättävän tiheään paikkaan ja tuntui että peli on siinä. Samalla paikalle kurvasi Pitkäsen Kari Huittisista jolle kerroin ilosanoman että just lähti.
Lähdettiin ajelemaan linnun lentosuuntaan ja puolen kilsan päässä natsasi! Lapparin selkä näkyi Teräksentien ja Kirrinsuntintien risteyksessä olevalla aukealla haavassa tai mikä leppä mahtoi olla. Päästiin varovasti ajelemaan kivalle hollille, upee pöllö sieti ihailijat ja eikun naatiskelemaan!


Nyt olisi tarvittu serkkupoika Peltsiä paikalla. Jari on armoitettu pöllökuvaaja, ties mimmoista jälkeä hän olisi saanut aikaiseksi kun lintu on tommoisella hollilla.


Bongariporukkaa oli hakenut lintua vielä 4. päivänä onnistumatta. Viimeinen päivitys saalistavasta lapinpöllöstä Lampaluodossa tuli 3.2. klo 17, toivotaan että lintu edelleenkin jossain alueella oleilee. Saattoipa olla sama yksilö josta 13.10.2012 Levolla muutaman minuutin myöhästyin. Myös 4.12.2012 Reposaaressa havaittiin lappari ja itse näin Tyrnikarissa 23.10.2012 ison pöllön lennossa jota epäilin lapinpöllöksi. Huhu kertoo että lapinpöllö olisi paikallisen tiedon mukaan nähty useamman kerran Lampaluodossa tänä talvena.


Työkaveri Markku ei linturetkellä ole ennen käynyt. Runsaassa tunnissa nähtiin hiiripöllö, isolepinkäinen, pari varpushaukkaa ja lappari auton vieressä. Kuulemma kannatti pikku koukkaus suorittaa. Tämmöiset näyt juurtuvat ainakin minuun lähtemättömästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti