torstai 25. huhtikuuta 2013

"Dädy.....dödy..dödy, dödydödydrierrr dop. Shrzshssrrshrsrizr"

19.4.
Velipoika Juha Mäkelä joka on viime vuodet asunut Laukaassa saapui viikonlopuksi Porin seudulle retkikaveriksi. Jussi oli ostanut Lintuvarusteesta Zeissin kaukoputkipaketin jalustoineen tarjoushintaan ja sen kunniaksi suoritettiin lintumarathoonia koko viikonloppu.
Juha Laukaasta
Laukaassa hanhiparvet liikkuvat kymmenissä, siksi Jussi halusi nähdä hanhia. 
Turnee aloitettiin iltapäivällä Ulvilan Huvilamäentien punaisen ladon nurkilta.
Tänä vuonna hanhet eivät ole viihtyneet viimevuotisella perunapellolla jolle oli Läpikäytäväntieltä hieno näkyvyys vaan ladon edessä kaukana olevalla viljapellolla.
Sinne ei oikein mistään hanhia häiritsemättä hyvin näe, lisäksi tällä kertaa keli oli mitä ei-suotuisin varsinkin hanhilajien vertailua ajatellen.
Kovan tuulen ja armottoman väreilyn ei kuitenkaan annettu masentaa sillä metsähanhia piisasi 1300 paikallista joka taisi jäädä alueen tämän vuoden huipuksi.
Huomionarvoista on, että todellinen huippu laskettiin 16.4. klo 12.00-13.00 jolloin alueella patsasteli 2700 taigametsuria. Itse poistuin paikalta samana päivänä klo 10.45 joten sen jälkeen rysähti tai sitten laskuharjoituksiin matkani vie. 
 
Keväinen tilttaltt piristi
Pakko oli uskoa ettei hanhia nyt pääse kunnolla ihailemaan joten siirryttiin Hevosluotoon käppäilemään. Peltoaukeella ei mittään erikoista mutta pohjoispään "altaalla" oli taas pienellä alueella iso massa levähtäjiä. Sorsia jotain puoltoistatonnia joista taveja 550 ja haapanoitakin jo 118. Pari tundraa laskehti mutta tänä vuonna PLY:n alueella vähälukuisiksi jääneet lyhytnokkahanhet loistivat poissaolollaan. 
Seuraan liittyi kolmaskin Mäkelä nimeltään Matti. Hyvä niin, sillä jossain kähmyillyt pikkujoutsenkin tuli Matin avulla Poristakin tälle vuodelle kuitattua. Marssiväsy alkoi jo painaa ja Jussin kanssa oltiin puolimatkassa takaisin kun Matti soitti että onhan siellä mössössä niitä harmaasorsiakin. Ei muuta kun takasi.

Hevosluodon aukeella eka tuttavuus oli kanahaukka. 
Kuvia katsellessa saatan jopa minäkin oppia linnuista jotain sillä tuntomerkkeihin tulee kiinnitettyä aivan eri tavalla huomiota. Pitkä kyynärsiipi, levee lantio sekä "pitkä" kaula erottavat nisarista vaikka kokoa ei pysty vertailemaan. Väri harmaa sekä alapuolen viivat poikittain joten vanha otus. Lintuoppaassa vanhalla on oranssi silmä.?? Onko sukupuolikysymys vai johtuuko iästä kun tällä on keltanen.

"Misäs ne hasot nyt luuraa?" Matti ja Juha Mäkelä jotka eivät sukunimestä huolimatta ole sukulaisia.

20.4.
"Dädy.....dödy..dödy, dödydödydrierrr dop. Shrzshssrrshrsrizr".
Eli aamu aloitettiin auringon noustua metson soidinta seuraamalla. Heti alueelle tullessa vilahti puussa joku iso musta kokkare mutta käynnissä olevaa soidinta ei havaittu. Kunnes ison kuusen alta löytyi iso musta metson muotoinen kanto joka alkoi hitaasti liikkua. 
Kuvaan tuli vahingossa tommoosia elementtejä jotka viittaavat taiteellisuuden etsintään joka kuvaa ottaessa ei ollut lähtökohtana. Koetin vain käsitarkennuksella hakea lintua oksien takaa.

Komia homenokka tepasteli esiin pyrstö pystyssä täyteen mittaansa levällään. Kukko käännehteli hitaasti joka suuntaan äännellen ensimmäisellä rivillä kuvatun säkeen kaltaisesti. Paikan kuningas oli niin suuri päällikkö ettei kilpailijaa löytynyt saati näkynyt. Muutaman kerran mehto otti vauhtia ja syöksähteli eteenpäin mutta paikastamme emme nähneet oliko kilpailijoita paikalla. Tämän kukon lisäksi näimme pari muuta puissa mutta koppeloita emme alueella vielä havainneet.

Tämä gorilla oli niin massiivinen etteivät muut mehtot uskaltaneet haastaa. 


Puolen päivän maissa palailtiin takaisin PLY:n valtakuntaan toiveena jatkaa hanhiharjoituksia. Vaan keli oli punaisella ladolla vielä eilistäkin vaativampi huimalla tuulella maustettuna. Tarkkailusta ei meinannut tulla mitään kun ukot ja jalustat tuskin maassa pysyivät joten jotain muuta piti keksiä. Hyvä vinkki tuli Matilta joka oli keksinyt lähteä Yyterin lietteille jossa oli kahlaajia jo komiaan malliin. Ainakin talveen verrattuna. Sinne siis.
Ristisorsien runsaus oli täysi yllätys
Kohtuutyyneltä vanhalta lavalta sai jotakin selvää joistakin mutta vielä kun paikalla saa liikkua niin halusimme tarkemmin lintuihinkin tutustua.
Lahti oli lähes jäässä mutta sulilla ja näkyvillä olevilla lietteillä olikin runsaasti lintuja. Päällimmäisenä rääkyivät naurulokit, ristisorsia löytyi jo 63 kipaletta ja tyllejäkin mukavat 44 siivua.
Jäisestä maisemasta huolimatta lietteillä oli tyllimeininkiä
Suosirrejä teputti viisi ja räyskäkin oli saapunut suokukkokoiraan vieraaksi. Kiva oli lietteillä pitkästä aikaa viettää leppoisat pari tuntia.

Lapasorsia eli klypareita viiletti
Yöksi mentiin Porissa nykyään asuvan velipoika Sepon luokse jossa syötiin ja jännättiin jälkilähetyksestä Ässien ylivoimaa Tapparan rupusakin kaivellessa kiekkoja verkosta. Tarjolla ollut Talisker tosin uuvutti siihen malliin että matsi jäi multa kaksieräiseksi.


21.4.
Kukonlaulun aikaan laitoin kamppeet kasaan ja painelin Tahkikseen. Tuulimyllyllä oli täys miehitys ja hieno muutto päällänsä.
Joakim Schütt, Veikko Aalo, Tapani Vuonokari, Pasi Alanko, Juha Tanttu sekä kyhmyhaahkan spottaaja Matti Mäkelä. Aikas kovia ornitolookeja nauttimassa viimeisestä mahdollisuudesta päästä Tahkikseen Reposaaren sillan kautta. Kolmisen viikkoa joudutaan sitten kiertelemään Ahlaisten kautta.

Haahkoja muutti kaksi tonnia, melaniittoja tonni, kaakkureita 57, kuikkia 7, tumma merikihu sekä kruununa kyhmyhaahka eli specta josta on kevään 2010 jälkeen vain yksi havainto PLY:n alueelta vuodelta 2012. Kyhmyhaahka oli mulle PLY-pojo nro. 272 ja Porinpinna nro.257.

Tässä ryhmässä ei näy spectaa joka meni niin kaukana että putki just riitti.
Vilkasta keskustelua aiheutti Matin huutama muuttohaukka joka pösäytti miljoonaa mereltä suoraan myllyn yli mantereelle. Kuvaa ei kukaan ehtinyt ottaa eikä lopulta tullut selväksi oliko falco iso vai pieni, ruskea vaiko harmaa. Senverran ehdin kiikareilla vilaista ettei muuttiksen viiksistä ollut tietoakaan. Mikä lie, vilaus vain ja hukkaan.


Käytiin vielä Juhan kanssa pikaisesti Lietteillä josta napsahti yksinäinen pikkutylli. Vanhalta lavalta se olisi ollut kikkare muiden joukossa :)  Kiekan jälkeen Jussia kutsui Laukaa ja meikä jatkoi vielä päivää sepelrastasmetsästyksellä. Levon urheilukentältä ei natsannut ja paikalle tulleen Veikon kanssa siirryttiin Pastuskeriin josta Isoniitulta oli Tiirassa havainto. Kummallekin Isoniittu oli uusi tuttavuus joka olikin varsin hienon näköinen alue matalaa niittyä. Paikalla olleet rastaat hilpasivat heti puihin jo ennen kuin autot saatiin parkkiin joten olivatpa arkoja. Kyttäyspaikkaa haettaessa ihmeteltiin että mikäs täällä pörrää kunnes huomattiin viereiset mehiläispömpelit. Hyvä paikka kuitenkin löydettiin ja rastaatkin tulivat pian takaisin sepelrastaskoiras mukanansa.
Paikan osoite on Matikarintie 31 joka on yksityistie mutta takaisin kääntyessäni huomasin että kohdasta Anttoorantie 531 pääsee pikitieltä ihan vieressä olevalle niitylle kohtaan josta aukeaa hyvä näkymä alueelle.
Isoniitun sera oli niin kaukana että kuvat poltin roviolla.Tämän nappasin autosta 24.4. Levon urheilukentän läheltä.

Ajellessani Anttoorasta viimeistä päivää ennen Reposaaren sillan remonttiin sulkemista tuli tieto haarahaukasta Teemuluodon tornista. Pikafaarttia painelin Halssiin mutta haukkaa ei enää näkynyt. Oli sentäs punasotkia vuodariksi.


Jatkoin vielä Teemuun jossa Esama ja Petterin All-Seeing-Eye olivat asemissa. Petteri jutteli puolitosissaan termistä petolintujen "iltaliuku" josta hän oli joltain pro-petostaijarilta kuullut. Tiedä häntä onko semmoosta olemassa mutta muuttavia piekanoja poijaat merkkauttivat 25 kipaletta. Kiva havis oli tornin edessä uiskennellut täysvalkokeltanokkasinisorsa joka oli ihan kumiankan näköinen. Kuva tuli niin kaukaa etten edes minä kehtaa sitä julkaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti