keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Ermo ja Cardueeliksiä

7.1. Ere tuli takas!
28.12.2012 Sastamalan Vaunusuolta löytynyt tunturikiuru oli viikon ollut hukassa kunnes 6.1. löytyi uudelleen samasta paikasta. Aalon Veikon kanssa päätettiin seuraavana aamuna olla tikkana paikalla. Menomatkalla odottelin jo paikallisen bongari Yli-Erkkilän päivitystä mutta saimmekin jo putket pystyyn ennen kuin Kalevi kurvasi paikalle. Vaan kiurua ei näkynyt eikä sen seurana ollutta kolmea pulmustakaan. Aikamme tapitettiin kunnes tuli vilu ja käytiin lähiseudun peltopyyhavispaikat toteamassa tyhjiksi.
Onneksi kiurun löytäjä Jukka Virtanen oli jäänyt lintua hakemaan ja päivitti koko nelikon taas samasta paikasta. Mistä lie tulleet?? Olimme runsaan vartin päässä ja komia kiuru ja kiva pointsi onnistuttiin nappaamaan.

En kehdannut tunturikiurua lähestyä joten suunnitelma B:ksi jäi kännyscouppi

Kiurupaikalta jatkettiin Huittisiin peltopyyjahtiin. Yhdeltäkään viime päivinä ilmoitetulta paikalta ei multakokkareita kummempaa haaviin tarttunut.

"Mitaki ei olee" toteaa virontuntija Veikko. Peltopyitä eivät houkuttaneet edes takaluukun herkkuraksut??

9.1. Cardueeliksiä
Päivä oli harvinaisen hieno, leuto ja AURINKOINEN. Harmi vaan etten päässyt yövuorosta johtuen aamusti pihalle. Vasta puolen päivän maissa sain riuhtaistua itseni ylös. Ilman aamuistuntoja sun muita toimia suoraan Pinomäen Vuolteentielle jossa iso pikkulintuparvi hemppoineen sun muineen on majaillut.
Parvi näkyi jo kaukaa. Petteri Kalinainen ja Veikko Aalo olivat jo paikalla ja ensiarvioinnit oli tehty. Petteri ei ollut kuullut parvessa majailleita vuorihemppoja mutta eipä noita massasta aina onnistu napsimaan.
Linnut olivat jakaantuneet pellolle ja puihin, hempot näkyivät pääosin istuvan puissa.
Putkiharavointi tuotti kaukaa yhden kovasti vuorihempon näköisen mutta tuo ei tänään riittänyt.
Halusin koittaa jos tuon pohjoisen hempon saisi kuvausetäisyydelle.

Onnistuihan tuo jotenkuten. Vuorihemppo Pori Pinomäki 9.1.2013
Piti laittaa toinenkin kuva keltanokasta

Vuolteen parvi oli komia. Hemppoja vähintään 60, tiklejä 150, peippoja 10, punatulkkuja 20, urpiaisia 20, järripeippoja sekä vuorihemppoja pari. Nämä talviparvet ovat hienoja, kelpaa noita seurailla.

Turpo ei ainakaan kunnolla okulaariin osunut joten tyytyminen oli tavalliseen urpiaiseen.
No olihan siellä vähemmän tavallinenkin. 10.1. samalla paikalla käydessäni otin muutaman urpu-otoksen. Vasta kotona huomasin että kohde olikin ruskourpiainen. Haukansilmä-Mäkelä iski jälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti