keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Tammikuista tyhjäkäyntiä

2.1. Päiväkävelyllä
Veikko Aalon kanssa suoritettiin Porin Kalaholman talvilintulaskenta. Keli oli pikkupakkasta ja kaamostuhnua joka ei tänä talvena poistu sitten millään. Mitään kettusirkkuja ei löydetty, kovimmaksi lajiksi jäi ampuhaukka joka paineli äänennopeudella kohti pohjoosta. Mustavaris puolestaan haikaili lämpimään ja suuntasi etelään.
Silmään hiukka pisti ruokintojen vähäisyys. Linnut olivatkin keskittyneet näille muutamille ruokinnoille. Mutta mikä parasta viihtyisä päivä ulkoilmassa tuli vietettyä. Eivätkä polliisitkaan ahdistelleet outoja hiippareita kuten Veikkoa viime vuonna. Veikon epäiltiin tutkineen oikein kiikareilla mitä varastettavaa tonteilta löytyy... :D


5.1. Rslh:n alueella
Pasi Alangon kanssa suoritettiin exkursio naapuriyhdistyksen alueelle talvipongailun merkeissä. PLY:n tammikisa on taas käynnistynyt ja pitäähän tuohonkin muutama bojo(raumalaisittain) saada tikistettyä.
Kisa käydään PLY:n toimialueella jonka rajoista ollaan useampaa mieltä. Mutta kuten valtionkin asioissa niin hallitus se on joka päättää missä rajat kulkee. Joten maastoon vaan.
Tournee alkoi Santakankaalta jossa ei huuhkajaa. Taitaa vanhan Citymarketin ympärillä olla  enemmän rottia kuin kaatiksella...??
Seuraava etappi oli Eurajoella oleva Olkiluodon vierailukeskus. Tässä tuli kämmi kun oltiin "esiportilla" jo yheksän maissa ja keskus aukenikin vasta kymmeneltä. Onneksi porttivaksi oli hereillä ja vastasi puhelimeen sekä päästi bojonälkäiset boijaat sisälle.
Keskuksen rannassa oli vielä hämärää ja linnut niin maan berusteellisen bitkällä. Tajunnan räjäytti kuusi uivelokoirasta sekä hämärän rajamailla lentänyt ilmeisesti silkkiuikku.
Silmät säkenöiden otettiin seuraavaksi suunnaksi kelometsä Tokinmaa ja Saukonniementie. Matkalla bongattiin uhkea laulujoutsen joka oli tismalleen Timo Trogenin nuotittamassa kohdassa. Harmaapäätikka ei tosin suostunut yhteistyöhön vaikka reitin varrella olleella ruokinnalla oli aiemmin samana päivänä käynyt.


Tokinmaasta löytyy komiaa metsää ja runsaasti keloja. Mikähän on mahtanut aiheuttaa kuvassa olevan kelon pienet reiät? Pohjantikka väsää reikärivejä mahlaa saadakseen mutta en tiedä ovatko nämä ponun tekosia?


Saukonniementielle päästyämme pysättiin alkuosalla olevalle teeriaukiolle jossa ei teeriä näkynyt. Sen sijaan viime vuoden murheenkryyni kirjosiipikäpylintu napsahti!! Kaksi kirjoloxiaa ylitti aukean mutta eivät jääneet paikallisiksi yrityksestä huolimatta.
Pikkukäpylintuja saatiin sentään kerääntymään 15 yksilön potti. Tämän lajin ääntelystä oppii aina jotain uutta.
Eräskin kuusen latvassa huudellut koiras päästeli jopa tuuttailuun viittaavia ääniä. Tähän lajiin täytyy todella perehtyä jos vihjaa tuntevansa koko repertuaarin...
Reissun ainoaksi tikkalajiksi tällä kertaa jäi käpytikka joita löytyi yheksän. Vaikka talvipäivät ovat lyhyitä niin ensi kerralla hanskataan ne muutkin lajit! 

Pikkukäpylintu on hieno ja mielenkiintoinen lintu. Vielä joskus saan siitä hyvän kuvankin....

6.1. Turha Reissu
Kristiinankaupungin Siipyyn tornissa oli 5.1. ollut hurja päivä. Ainakin 2 pikkuruokkia, pikku-uikku ja kruununa vielä tunturihaukka! Kelikin oli vihdoin hieno niin pitihän sinne seuraavana aamuna suunnistaa. Varsin nopeasti tornin näkymän avautuessa peli oli kuitenkin selvä. Edellisen yön pakkaset olivat jäädyttäneet rannan pitkälle lähimpiin saariin asti eikä vesilintuja tai muitakaan juuri ollut. Ja oikeastaan ihan hyvä että miniruokitkin häipänneet. Parista ja puolesta kilsasta 20 sentin linnun tiiraaminen on aivan hanurista olevaa puuhaa :)
Mietiskelin hieman edellisen päivän linturyntäystä. Umpiluussa alkoi kyteä ajatus että kokeneet sällit olivat haistaneet lämpimän jakson jälkeen tulleen pohjoisen kylmänpurkauksen  jonka antimia olivat tulleet staijaamaan. Pannaan muistiin.
Ennen iltavuoroa ajattelin vielä käydä Porin Seipinkroopista ilmoitettua pontikkaa hakemassa. Mulla ei muuten pohjantikkaa ole vielä porinpinnoissa!!! Eikä sitä tullut nytkään. Metsästä löytyi sentään kiva ruokinta jossa kävi kova tiaiskuhina kuusi - ja töyhtötintteineen.

Siivekäs ei pysynyt hetkeäkään paikoillaan. Töyhtö sentäs komiasti.

Palokärki ja käpytikka ovat tähän mennessä ainoat 
löytämäni tikkalajit vuonna 2013.
Käpytikka on aina asialla kun kopisee.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti