keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Parasta Porissa


22.5.
Olin aamulla ajelemassa Meri-Porin suuntaan kun tuli varsin sopiva häly.
Trio Tapani Vuonokari, Pekka Eriksson ja Juha Niemi ilmoittivat lyhytvarvaskiurun Yyterin lietteiltä. Namskis kuin tilattuna!
Hyväksytyn lyvakin olen nähnyt vain kerran aikaisemmin 22.10.2010 Technipiltä, viime syyskuussa Mäkelän Matin kanssa saatu havainto perustui lähinnä ääntelyyn eikä pelkkä ääni ollut riittävä havisperuste.
Etelä-Euroopassa lyvaki on suhttavallinen, PLY:n alueelta löytyy tusina hyväksyttyjä haviksia.

Hälystä oli runsas puoli tuntia kulunut kun lampsein pitkoksille jossa löytäjätrio jo käveli vastaan. Herrat kertoivat että lintu oli rannassa pitkosten päässä ja majaili aivan tolpparivillä jolla lietteiden kävelyreitti on merkattu.
Lintu löytyi hyvillä ohjeilla helposti ja kävi välillä hienosti näytillä. Rinnan sivulla oleva tumma laikku, linnun vaaleus sekä pitkät tertiaalit pistivät silmään.


Lyhytvarvaskiuru (Calandrella brachydactyla) 22.5.2013 Pori Yyterin lietteet. Viiruton rinta erottaa lajin pikkukiurusta.

Myös Petteri Mäkelä kävi kuittaamassa lajin ja pian sen jälkeen ruskis kävi pelottamassa lyvakin lentoon. Lintu teki lentokiekan äännellen kuivakkaan lyhyitä trittejään ja putosi 150 metrin päähän niitylle josta en sitä putkella enää löytänyt.


Tein lietekierroksen loppuun ja paluumatkalla Tapio Meri kertoi linnun olevan taas alkuperäisellä paikalla. Poistuessani klo 11.15. lintu majaili edelleen samoilla sijoillaan mutta myöhemmin bongausta yrittäneillä olikin jo vaikeaa. Samana iltana muistaakseni yksi havis ja 23.5. yksi ja viimeinen.
Lietteiden tälle vuodelle eka kuovisirri oli vielä vaihtopuvussansa. Lahdella kahlaillut mustapyrstökuiri oli jo liian kaukana kuvattavaksi.
Lietteiltä käväisin Huhtalan uudessa hienossa tornissa joka sekin on valitettavan kaukana rannasta. Rannan lietteellä ruovikon aukoista näkyi silti enemmän kahlaajia kuin Yyterin puolella joukossa mm. 5 jänkäsirriä.
Toivotaan että rannalla möyhivä ylämaankarja antaa kasvustolle kyytiä jotta jonkinmoinen näköyhteys rantaan säilyy.

Huhtalasta jälleen kerran Teemuluotoon pyggeä ja pussitinttiä koittamaan. Pekka Eriksson ilmoitti pussitintin jo 8.5. joten multa meni kaksi viikkoa ennen kuin tornilla eteeni osui tuo korkealta kutsuva kaunistus. Kymmenen minuuttia pussihaviksesta niin niittysuohaukkakoiras käväisi Fleiviikin suunnalla kovassa tuulessa hetken näkösällä ennen kuin tipahti näkyvistä.
22.5.2013 pussitiainen (Remiz pendulinus) Pori Teemuluoto. Porin pinnani nro. 260 ja PLY-pojo nro. 276.
Päivän saldo oli kotiseutukierrokseksi vallan erinomainen: lyhytvarvaskiuru, mustapyrstökuiri, niittysuohaukka, 6 x heinätavi sekä uus Porin pinna puzzitintti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti